Matilda the Musical

Matilda the Musical

Regissör: Matthew Warchus
Manusförfattare: Dennis Kelly och Tim Minchin
Skådespelare: Alisha Weir, Emma Thompson, Lashana Lynch
Produktionsår: 2022
Längd: 117 minuter

Vanligtvis blir föräldrar glada när de får barn. Inte Matildas föräldrar. De föredrar att glömma bort att hon existerar. Men Matilda är ett livligt och intelligent barn, som älskar böcker och inte står ut med orättvisor. Hon kan reda sig själv. När kommunen kommer på att hon inte går i skola, blir hon inskriven vid Crunchem Hall. Där styr rektorn Agatha Trunchbull med järnhård hand. Matilda måste använda hela sitt intellekt, och ett par ovanliga förmågor, för att komma till rätta med de orättvisor som råder på skolan.

Matilda the Musical är baserad på en framgångsrik musikal, som i sin tur är baserad på Roald Dahls klassiska barnbok Matilda. Det är en av hans böcker som jag ännu inte har läst. Men berättelsen om den egensinniga, bokälskande flickan är en favorit hos många.

Musiken i Matilda the Musical är trallvänlig och har en tendens att bita sig fast. Särskilt sången ”Naughty.” Danserna är snyggt koreograferade. Överlag skulle det vara en lyckad filmmusikal om det inte vore för ett litet problem: huvudrollsinnehavaren. Alisha Weir sjunger hellre starkt än bra och de gälla, ibland falska tonerna får tittaren att vilja slå händerna för öronen.

Som tur är skådespelar hon bättre än vad hon sjunger. Matilda the Musical bjuder överlag på fina skådespelarprestationer som lyckas få fram Roald Dahls absurda, ibland groteska, humor men ändå ta tillvara på det allvarligare underliggande budskapet. Barn förtjänar respekt och att bli lyssnade på. En oförstående vuxenvärld som inte ser barn som värda att lyssnas på representeras av Agatha Trunchbull, lysande porträtterad av en helt oigenkännlig Emma Thompson.

Matilda the Musical är lite lagom bra underhållning för en kväll, men inget som kommer att ses om.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.