Matrix av Lauren Groff

Matrix av Lauren Groff
Bild lånad från Goodreads.

Författare: Lauren Groff
Originaltitel: Matrix
Översättare: Bogg Johanna Carlsson
Förlag: Bookmark förlag (2021)
Antal sidor: 283 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Det är en eländig dag när Marie de France rider fram till klostret som ska bli hennes nya hem. Men regnet och smutsen passar ihop med hennes förtvivlan över att förvisas från hovet och drottningen som hon älskar. Här i klostret ska hon begravas levande. Men hon är inte lagd för att låta sig besegras. Istället kavlar hon upp ärmarna och börjar bygga upp det fattiga klostret från grunden. Från fattigdom och svält till ett isolerat liv i lyx och lust, fritt från köttsliga frestelser och mäns skadliga illasinne. Allt sitt välstånd har de att tacka Maries mod, list och passion.

Lauren Groff är en för mig ny bekantskap. I den litterära världen blir hon ofta nominerad till prestigefyllda priser och får fina recensioner. När Bookmark förlag skrev till mig och berättade om Matrix, blev jag genast nyfiken och tackade ja till ett recensionsexemplar.

Jag var nog inte riktigt beredd på fullt hur tagen och förtrollad jag skulle bli av Matrix. Groffs språk riktigt suger tag i mig. Det är vackert och lekfullt med en poetisk vändning som är oemotståndligt. Trots att det är stora sjok av Maries liv som sammanfattas i denna bok, upplever jag aldrig att det hela blir ytligt. Istället målas ett fascinerande porträtt upp av en komplex och stark kvinna som vågade gå sin egen väg i ett samhälle som egentligen krävde hennes underordnad.

Vem den verkliga Marie de France var råder ingen enighet om. Det man vet om henne var att hon var en poet som levde under 1100-talet och att hennes bildning tyder på att hon har en högre börd. Groff ansluter sig i Matrix till teorin om att hon skulle ha varit halvsyster till Henrik den andre och abbedissa för klostret i Shaftesbury. Med tanke på det knapphändiga källmaterialet har nog Groff haft fria händer att spinna en historia helt i den riktning hon vill, men samtidigt gör hon det med känslighet och stor kunskap om tidsperioden vilket gör att berättelsen känns sann.

Jag blev helt bedövad av Matrix och kunde verkligen inte lägga den ifrån mig.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Matrix av Lauren Groff

  1. Kul att du också tyckte om den! 🙂

  2. Pingback: Nytillskott i november 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  3. Pingback: Månadsrapport: November 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.