Maurice av E. M. Forster

Maurice av E. M. Forster

Författare: E. M. Forster
Originaltitel: Maurice
Översättare: Maria Ekman
Förlag: Norstedts (2014)
Antal sidor: 294 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Maurice Hall kommer från en ekonomiskt oberoende familj, men är på många sätt inte särskilt anmärkningsvärd. Han följer den utstakade vägen för sin klass: först privatskola, sedan Cambridge och sedan är det dags att ta sin plats inom familjeföretaget. Under sin tid på Cambridge möter han den vackre Clive Durham och inleder en vänskap med honom som uppslukar allt. När Clive uttrycker att han älskar Maurice, blir denne förvånad. Men så småningom förstår han att det han har känt i hela livet är en romantisk dagning till män. De inleder ett förhållande, som varar i flera år till dess att Clive krossar det när han meddelar att han ska gifta sig med en kvinna.

Maurice ”tillägnas ett lyckligare år.” E. M. Forster insåg att den inte skulle kunna publiceras under hans livstid. Inte för att den handlar om homosexualitet, utan därför att den har ett lyckligt slut. Och det kunde inte hans samtid tillåta. Så trots att den är skriven i början 1910-talet så publicerades den inte förrän 1971. Den var viktig i Jonas Gardells Ett lyckligare år, som tar sin titel från den, och i Andrew Hodges biografi om Alan Turing, då de var samtida. Både Forster och Turing gick på universitet i Cambridge.

Maurice är ett fascinerande tidsdokument. Det är en betraktelse över klass på många sätt och vis, och framförallt en skildring av medelklassen som huvudpersonen kommer ifrån. Som person är vår huvudperson tämligen vanlig: konservativ, lätt snobbig, inte särskilt intelligent och egentligen rätt tråkig. Men han har en hemlighet som väcker den slumrande intelligensen inom honom och som får honom att ifrågasätta sin utstakade väg i livet. Är han inte, precis som alla andra, värd att finna lycka och kärleken?

E. M. Forster är för mig en ny bekantskap. Men med sina skarpa iakttagelser av sitt samtida Storbritannien och eleganta språk, börjar jag nyfiket närma mig hans övriga produktion. Han tycks vara en skarp iakttagare av klass. Men också hur samhället pressar människor in i vissa roller, som är svåra att bryta sig loss ur. Bäst exemplifierat här av karaktären Clive, som går från ett slags ungdomlig idealism till att pressas in i mallen för vad en godsägarson ska vara.

Maurice är en fascinerande och fortfarande aktuell bok, som förtjänas att läsas och diskuteras i många år till.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Maurice av E. M. Forster

  1. en fin utvecklingsroman av en pojke till man, nämner denna i min blogg idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.