Middlesex av Jeffrey Eugenides

Omslagsbild Middlesex av Jeffrey Eugenides

Författare: Jeffrey Eugenides
Originaltitel: Middlesex
Översättare: Hans-Jacob Nilsson
Förlag: Modernista (2018)
Antal sidor: 560 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Calliope Stephanides kom att födas två gånger. Första gången som flicka, andra gången som pojke. Familjen Stephanides härstammar från en liten by, som överblickar berget Olympus. När Grekland och Turkiet drabbar samman tvingas de fly till USA, till prohibitionens Detroit. Familjens öde är sammanflätat med stadens upp- och nedgångar: från dess ärofyllda dagar som Motorstaden till rasupproren 1967, innan de flyttar ut till den grönskan förorten Grosse Pointe. För att förstå varför Calliope inte är som andra flickor, måste hon avslöja en familjehemlighet och genom sin förundransvärda genetiska historia förvandlas Callie till Cal.

För en herrans massa år sedan låg jag i en hyrd stuga, under ett snedtak, och lyssnade på regnet som smattrade mot fönstret medan jag läste Jeffrey Eugenides Dödens jungfrur. Boken gjorde intryck på mig eftersom jag ändå minns bitar av den fortfarande, vilket gjorde mig ordentligt nyfiken på hans Middlesex.

Titeln är egentligen dubbeltydig. Dels är Middlesex namnet på en plats som har betydelse för handlingen, dels anspelar det på hur Cal egentligen inte känner sig riktigt hemma i något kön. På någonstans mittemellan. Boken har kanske inte åldrats helt med behag vad det gäller sin skildring av sin intersexuella huvudperson, men Cal är en charmig och varm huvudperson. Genom hens ögon får vi uppleva vanliga tonårsbekymmer och sedan ögonblicket när hemligheterna kring hens kropp avslöjas. Det finns en del intressanta diskussioner kring kön, och de förväntningar som finns.

Men i huvudsak är Middlesex en familjekrönika och kanske hamnar den lite i skuggan av att jag läste Öster om Eden precis innan, som rör sig inom samma genre. Cal återberättar det hen vet om sin familjehistoria: från farföräldrarnas flykt och hur de skapar sig ett liv i USA, till att mamman och pappan förälskar sig till sin egen uppväxt under 60- och 70-tal. Det är så mycket mer än en berättelse om en familj: genom deras öde skildras också amerikansk nutidshistoria på ett fint sätt. Men ett varningens ord är kanske på sin plats: det är väldigt mycket incest i boken.

Middlesex är en episk familjekrönika vars familjs öde speglar det moderna USA:s historia och skildras genom en unik, fascinerande berättarröst.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Middlesex av Jeffrey Eugenides

  1. Pingback: Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.