Midvinter av Rosamunde Pilcher

Midvinter av Rosamunde Pilcher

Författare: Rosamunde Pilcher
Originaltitel: Winter Solstice
Översättare: Lena Torndahl
Förlag: Forum (2000)
Antal sidor: 451 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Färgstarka Elfrida Phipps har varit vid teatern i hela sitt yrkesverksamma liv. Nu har hon dragit sig tillbaka, till en liten stuga tillsammans med sin hund. Det är här hon lär känna Oscar och hans familj. När tragedi slår till och Oscars liv slås i spillror, är Elfrida där vid hans sida. Utan att tveka följer hon med honom till Skottland när han behöver hennes stöd. I det stora, vackra huset påbörjar de ett nytt liv tillsammans. Hit flockas även familj som inte har någon annanstans att ta vägen över julen och främlingar. Men idyllen hotas och plötsligt ställs Elfrida och Oscar inför ett livsavgörande beslut. De som just har insett att de älskar varandra…

Jag kommer inte ihåg när det egentligen var jag hade tänkt läsa Midvinter. Om det var i september eller november, men att jag sedan läste baksidestexten, suckade och valde att vänta med den till december då den utspelar sig kring jul. Ändå är den inte den juligaste av böcker. Eller så kanske den är det, då den handlar om att finna en gemenskap. Att våga öppna sig upp för kärlek igen.

Rosamunde Pilcher kan konsten att väva samman en hjärtevärmande, engagerande historia som är omöjlig att lägga ifrån sig. Midvinter hör definitivt till den kategorin. Även om många av hennes livskloka, äldre damer är snarlika varandra, är de älskvärda. Jag tar snabbt Elfrida till mitt hjärta, likaså hennes kusindotter Carrie och dennas systerdotter Lucy. Även främlingen Sam blir snabbt välkomnad in i mitt hjärta. Och Oscar. Plågade, sårbara Oscar.

Midvinter innehåller ett underbart persongalleri, ett lågmält dramatiskt händelseförlopp och mycket värme när dessa ensamma personer finner en familj i varandra. Min enda riktiga invändning mot boken, bortsett från den bristande realismen, är skildringen av Oscars tragedi. Han förlorar sitt barn och sin hustru, men det blir aldrig något annat än en språngbräda för att han och Elfrida ska kunna inleda ett förhållande. Jag önskar att det hade skildrats med större respekt för ämnet än vad det gjordes.

Men annars är Midvinter en bok skriven i sann Rosamunde Pilcher anda. Du vet exakt vad du får, men du kommer att njuta och mysa.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Midvinter av Rosamunde Pilcher

  1. Pilcher är en favorit, så brittiskt, även om några tidsmarkörer avslöjar att böckerna har några år på nacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.