Mina liv som hund av W. Bruce Cameron

Författare: W. Bruce Cameron
Uppläsare: Mats Eklund
Originaltitel: A Dog’s Purpose
Översättare: Ann Margret Forström och Lena Olsson
Förlag: Bokfabriken (2015)
Antal minuter: 600 minuter
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Ljudbok | Adlibris, Bokus, CDON

I sitt första liv föds berättaren som en herrelös hund, som mot alla odds får ett hem. När han dör återföds han som golden retrievern Bailey och träffar den då snart åttaåriga Ethan. Tillsammans växer de upp och upplever många äventyr. Med sin lilla husse lär sig Bailey att vara en duktig hund. Men livet som älskat husdjur visar sig inte vara slutet på Baileys resa. Frågorna hopar sig. Vad är egentligen meningen med tillvaron? Vad för syfte har egentligen en hund?

Mina liv som hund har jag inte hört talas om innan årets bokrea, där titeln och handlingen utövade en oemotståndlig lockkraft på mig. Mats Eklund gör en mycket inkännande inläsning av en berättelse som både lockar till skratt och till tårar. Det är charmigt och underhållande, även om den amerikanska hundhållningen ibland ger mig mardrömmar. Genom Baileys många liv som hund får vi se många verkligheter av hundliv, allt från hemlöshet till att hamna hos okunniga människor som inte vet vad det innebär att vara hund, från att vara en arbetande hund till att vara en bortskämd och älskad familjemedlem. Trots de hemskheter som dyker upp genom bokens lopp är det ofta mysig läsning som gör en varm inombords. Särskilt tycker jag om hur W. Bruce Cameron låter Bailey inte förstå människovärlden, utan att vi läsare får sluta oss till vad som egentligen händer.

Min enda invändning är att Mina liv som hund egentligen blir för lång. Det finns en punkt där jag förväntar mig att berättelsen ska ta slut, men den överskrids med råge och inte till berättelsens fördel. Liksom mycket amerikansk populärlitteratur blir det lite för mycket, lite för övertydligt. Synd på en annars fin läsupplevelse.

För Mina liv som hund är charmig och varm feelgood som har sysselsatt mina öron under ett par veckor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Mina liv som hund av W. Bruce Cameron

  1. Pingback: A Dog's Purpose - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.