Mina topp tre Jeanette Winterson

 3. Powerbook

powerbook_150

Författaren Ali levererar berättelser via e-post. Vem som helst är välkommen att beställa en historia, men på ett villkor: du måste själv vara beredd på att kliva in i berättelsen och riskera att lämna den som någon annan. Berättelserna löper genom olika tider och olika platser: i Paris, på Capri, i London och cyberrymden. Stoffet hämtas från sagor, myter, populärkultur och science fiction. Alla dessa spår som löper parallellt genom tid och rum korsas till sist och mynnar ut i en tidlös historia om kärleken och dess villkor. Och den historien har sitt pris, något som Ali slutligen själv får erfara.

Första gången jag läste Powerbook var när jag var tolv år och ärligt talat förstod jag nog inte mycket av den, även om den fascinerade mig. Inte hade jag då någon aning om att Jeanette Winterson skulle komma att bli en av mina favoritförfattare. Och det jag minns tydligast av boken är berättelsen om flickan som skulle smuggla tulpaner och lökar och skaft syddes fast i byxorna, och blev till sist en penis på riktigt.

Det är en väldigt märklig, men otroligt bra historia.

2. Konst & Lögner

konst och lögner

”Det finns ingenting som kan kallas för självbiografi, där finns bara konst och lögner”. Boken utspelar sig i ett London som ligger nära vår tid. Dess tre huvudpersoner heter Händel, Picasso och Sapfo, och alla tre flyr staden och finner sig på samma tåg. Genom böckers märkligt agens dras de till varandra. Berättelser inom berättelser tar oss genom tid och rum.

En grupp fantastiska personporträtt. Gripande historia. En sidoberättelse om en sköka som jag älskade. När jag läste den här boken kunde jag inte lägga den ifrån mig och nu när jag skriver om den känner jag att jag vill läsa om den.

1. Vintergatan går genom magen
Fysikern Jove förälskar sig i en kvinna, men har är gift med en författare. Hon kommer på affären och möter kvinnan som ligger med hennes make, men förälskar sig själv i henne. Det är en saga om parallella liv och universum, om vetenskap och religion, men framförallt om kärleken. Kärleken speglade i judisk mystik och i tarotkortens dunkla koder, kärlek i kvantfysikens rum-tid. Kärleken som inälva och kosmos, en vintergata som vi bär inom oss.

Detta är en väldigt kort historia, som delvis utspelar sig på en båt. Kvinnan och hennes make ska segla med älskarinnan för att reda ut de trassliga förhållanden, men hon dyker aldrig upp så paret ger sig av ensamma. Det är en fantasifull historia som är förtjusande konstig och lite obehaglig stundtals. Den är syrlig och bitsk skildring av en mans och en kvinnas förhållande, där mannen anser sig vara henne överlägsen. Jag älskar hur Winterson referar till fysiken i den här boken och låter den symbolisera människorna.

Det här är ett av mina favoritcitat ur boken:

30daysofbooksquote

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Mina topp tre Jeanette Winterson

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag har bara läst två av henne, Oranges… och Varför vara lycklig… och jag känner att jag måste läsa fler av hennes böcker!

 2. Lena skriver:

  Tack för tipset. Låter som något som skulle passa mig!

 3. Jag ser verkligen fram emot att läsa Powerbook!

 4. Anna A skriver:

  Laddade precis häromdagen ned hennes Oranges are not the only fruit. Ser fram emot att stifta bekantskap med detta författarskap.

 5. vadviläser skriver:

  Jag har varit nyfiken på Jeanette Wintersons böcker ett bra tag nu och fick äntligen tummen ur och lyssnade på Passionen som ljudbok, jag blev fast direkt och nu vill jag verkligen läsa mer av Winterson. Ska hålla ögonen öppna efter böcker av henne, så bra med dessa tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.