Miraklet

Poster för Miraklet

Originaltitel: The Wonder
Regissör: Sebastián Lelio
Manusförfattare: Emma Donoghue, Sebastián Lelio och Alice Birch
Skådespelare: Florence Pugh, Tom Burke, Kíla Lord Cassidy
Produktionsår: 2022
Längd: 108 minuter

Sjuksköterskan Lib kallas till Irland för att övervaka ett underligt fall. Elvaåriga Anna påstås inte ha ätit något på fyra månader, men tycks vara vid god vigör. Libs uppdrag är att se om hon verkligen inte äter någon mat och om det faktiskt kan röra sig om något mirakulöst. Den pragmatiska Lib går in med inställningen att det definitivt är en bluff. Men hon bygger sakta upp en relation med Anna och de blir vänner. När flickans hälsa gradvis försämras och hon börjar uppvisa skrämmande symptom, kan inte Lib längre hålla fast vid sin objektivitet. Något är fel.

Miraklet är en filmatisering av Emma Donaghues roman vid samma namn. Boken bjöd på en vidunderlig läsupplevelse, men med dess stillsamma tempo är det svårt att föreställa sig den som film. Vissa böcker gör sig inte som film. Det här är ett sådant fall.

En del av det har med en del stilistiska val som man har gjort. Miraklet inleds med att tittaren får se en kuliss under uppbyggnad. Kulissen för filmen i fråga. Med en voiceover av Florence Pugh förklaras att människor behöver berättelser, likaså de människor som tittaren kommer möta i den här berättelsen. Redan från första början bryts magin. Det här rör sig om fiktion och inget annat. En poäng som hamras in på ett allt annat än subtilt vis. Ibland kan metafiktion fungera. I rätt händer. Här blir det mest en irriterande fluga som man förgäves försöker vifta undan.

Då spelar det ingen roll hur väl Florence Pugh spelar. Hon gör det verkligen bra och väcker verkligen Lib och hennes dilemma till liv. Det spelar ingen roll hur snyggt fotot är eller hur skickligt kostymavdelningen har fångat tidsandan. Med det långsamma tempot och den återkommande påminnelsen om att det rör sig om en berättelse, blir det svårt att engagera sig i och känna med berättelsen.

Miraklet förstörs av de konstnärliga val man har gjort och genom att konstant påminna tittaren om att det rör sig om en berättelse.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Miraklet

  1. Monika skriver:

    Jaha. Vad tråkigt. Jag har lagt till denna på min listan, men nu vet jag inte om jag vill se den. Ett märkligt val, kan jag tycka, att man berättar att det inte är på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.