Mockingjay Part 1: Rysligt bra

Denna recension kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

mockingjay part 1

Bildkälla: Discshop.

Regissör: Francis Lawrence
Manus: Peter Craig, Danny Strong och 
Suzanne Collins
Skådespelare: Jennifer Lawrence, 
Josh Hutcherson, Liam Hemsworth
Produktionsår: 2014
Längd: 123 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop, Ginza
DVD | CDON, Discshop, Ginza

Efter att segrarna bröt sig ut ur det senaste Hungerspelet, vaknar Katniss Everdeen upp i distrikt 13. Hon är skild från Peeta och traumatiserad av spelen. Men än får hon inte vila. Genom sin kämparglöd och omedvetna upprorsanda har hon tänt en gnista, som går från distrikt till distrikt. President Coin, ledare över distrikt 13, ser i henne chansen att äntligen göra uppror och vinna över Huvudstaden. Katniss Everdeen måste bli härmskrikan och ena distrikten bakom sig.

Filmatiseringen av denna boktrilogi har gått från klarhet till klarhet, och förväntningarna var skyhöga när jag väl slog mig ned för att se Mockingjay Part 1. Den följer den senaste tidens trend att vid bokserier dela upp sista boken i två filmer. Tvivlande som jag var till att börja med, så blir jag förvånad hur väl det går att dela upp denna relativt tunna bok i två filmer och behålla spänningen hela filmen igenom.

Jennifer Lawrence fortsätter att briljera i sin rolltolkning av Katniss även i Mockingjay Part 1. Jag hade mina tvivel, men måste svepa av hatten inför henne. Hon lyckas förmedla hur traumatiserad Katniss är av spelen, hur svårt det är för henne att fortsätta, men att hon ändå vägrar ge upp. Jag vill följa Katniss in i revolutionen. Och när hon sjunger The Hanging Tree? Det rörde mig till tårar. Hon är ingen skönsångare, men hon lyckas förmedla den rätta känslan.

De storslagna visuella effekterna, som aldrig går till överdrift, och tanken som tydligt finns bakom uppbyggnaden av världen är verkligen snyggt gjort. Men det är ändå skådespelarna som jag återvänder till när det gäller Mockingjay Part 1. Josh Hutcherson är, av förklarliga anledningar, inte med särskilt mycket men de scener som han är med i ger mig rysningar. Genom en omskrivning i jämförelse med boken lyckas de ta tillvara på Elizabeth Banks och hon får mig att skratta flera gånger i annars ganska mörk film. Det var en riktigt lyckad ändring.

Ändå kan jag inte hjälpa att jag tycker att Mockingjay Part 1 är den svagaste av de tre delar som har filmatiserats. Den största delen beror nog på vad jag upplever som det största berättartekniska misstaget genom hela filmen: två väldigt viktiga, dramatiska scener ska ske sida vid sida fram emot slutet. Detta resulterar i att de avslöjanden som görs och den action som sker förlorar trycket. Som tittar blir jag varken spänd eller chockad, utan mest irriterad på det uppbrutna berättandet.

Mockingjay Part 1 är kanske inte fullt lika bra som sina två föregångare, men det är fortfarande en sjuhelsickes till film.

betyg5

Andra som har bloggat om Mockingjay Part 1

MsHisingen

Andra delar i serien

The Hunger Games (recension)

Catching Fire (recension)

Mockingjay Part 1

Mockingjay Part 2 (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Mockingjay Part 1: Rysligt bra

 1. Monika skriver:

  Åh, måste nog se den i morgon då 🙂

 2. Lena skriver:

  Jag tycker också att den är lite sämre än de andra. Men absolut sevärd ändå.

 3. Den måste jag se. Hade tänkt se den på bio, men kom aldrig iväg för att göra det. Kul att den äntligen kommit på dvd, nu ska jag se den

 4. Håller med om att den är lite svagare, men den är ändå bättre än mycket annat jag sett 🙂 Det jag tycker är jobbigast med sådana här filmserier är att man måste vänta ett år mellan varje film…

 5. Gillar inte alls den här trenden med filmer som delar böcker på det här sättet, men jag blev förvånad över att de lyckades få till en så bra ”halv” film som den kan betraktas som… 😉 Roligt att du tyckte om den!

 6. Lottens bokblogg skriver:

  Måste påminna maken om att vi ska beställa den här!

 7. Pingback: Mockingjay del 1 – Filmen | Lottens Bokblogg

 8. Pingback: Veckans skörd #124 - C.R.M. Nilsson

 9. Pingback: Catching Fire: En mer än värdig uppföljare - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.