Moment 22 av Joseph Heller

moment 22

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Joseph Heller
Originaltitel: Catch-22
Översättare: Torsten Blomkvist
Förlag: Repris (2012)
Antal sidor: 657 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Jag har varit väldigt ambivalent inför att läsa Moment 22. Det har dels varit en klassiker som jag väldigt gärna velat läsa, dels har jag inte velat läsa den alls. Den sista känslan kommer nog av filmatiseringen, som jag har sett delar av och de delarna har definitivt inte varit till dess fördel. Det kändes som om det antingen skulle vara en bok jag gillar eller som jag avskyr.

Moment 22 är Hellers debutroman och en satir som grundar sig på hans egna upplevelser i den amerikanska armén. Den utspelar sig på en ö i Medelhavet under andra världskrigets sista månader. Yossarian är en bombfällare som börjar bli alltmer övertygad om att alla är ute efter att döda honom. Översten fortsätter att höja antalet bombflygningar som krävs för att åka hem och alla andra verkar vara spritt språngande galna.

Till en början känns det som om mina värsta farhågor rörande Moment 22 besannas. Det introduceras karaktär efter karaktär och jag börjar fundera på om jag ska leta rätt på papper och penna för att kunna hålla isär dem. Det hoppas fram och tillbaka i tiden på ett sätt som tar tid att vänja sig vid, att hitta koden för att tyda. Just detta unika tidsperspektiv, hur samma händelse berättas flera gånger ur olika synvinklar, är faktiskt en av de mest finurliga sakerna med boken. Tillsammans med hur Joseph Heller använder till synes oförenliga paradoxer för att beskriva karaktärer, såsom killen från Texas som är så allmänt trevlig och hyvens att alla avskyr honom inom loppet av ett par dagar.

Efter ungefär hundra sidor kommer jag in i flytet. Karaktärerna och berättelsen fångar mig och jag har svårt att lägga Moment 22 åt sidan. Humor blandas med allvar på ett sätt som jag upplever som väldigt charmigt. Flera gånger skrattar jag högt och flera gånger känner jag en antydan till tårar bränna till.

Det är en så rolig och lättläst historia att jag blir helt tagen på sängen när allvaret slår till. När krigets fasor målas upp på obarmhärtigt vis. Moment 22 är kanske en satir över arméns tillkrånglade byråkrati och stundtals absurda ineffektivitet, men den skildrar också de hemskheter som krig för med sig på ett sätt som tar läsaren på sängen därför att det är så oväntat.

Moment 22 skulle kanske få full poäng av mig om det inte vore så att den alltför tydligt är ett barn av sin tid. De enda kvinnliga karaktärer som förekommer i boken är i princip älskarinnor och horor, och alla är de lika platta som kartong. En av de få rasifierade karaktärer som finns med i boken är en nedsupen indian som hotar med att skära halsen av folk. Det råkar ju inte vara en av de mest utbredda stereotyper som finns av indianer, eller så.

Moment 22 är en skruvad historia om krig som är stundtals fruktansvärt rolig, stundtals fruktansvärt hemsk, men som är tydligt märkt av den tid som den skrevs i.

Andra som har bloggat om Moment 22

Chogoling; Lottens bokblogg; Skrivande

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Moment 22 av Joseph Heller

  1. Lottens Bokblogg skriver:

    Hm, ja det verkar som om du uppskattat den mer än jag gjorde ;-). Även om jag är glad att jag läst den.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag höll med om mycket som du skriver i din recension. Kvinnosynen var rentutav för jävlig och det ger mig lite dåligt samvete för att den fick så högt betyg. Men jag uppskattade sättet den var skriven på och kritiken mot krig som anfördes.

  2. Lena skriver:

    Verkar vara en intressant bok.

  3. Monika skriver:

    Vad glad jag blir att du gillade den så 🙂

  4. Freja skriver:

    Just det där att vara märkt av sin tid är det som gör att jag drar mig för att läsa om vissa älskade böcker….

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Tyvärr är det ju så. Jag läste nyligen en recension av ”Det” av Stephen King som fick mig att haja till, därför att jag kom inte ihåg det som hände i slutet. Och nu känner jag mig lite illamående vid blotta tanken att läsa om den…

  5. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Boktolva 2014 » C.R.M. Nilsson

  7. Pingback: Månadsrapport: Juli 2014 - C.R.M. Nilsson

  8. Pingback: Två avslutade utmaningar - C.R.M. Nilsson

  9. Pingback: Tisdagstrion: Böcker med siffror i titeln - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.