Mosippan av Elsie Johansson

Mosippan av Elsie Johansson

Författare: Elsie Johansson
Serie: Berättelsen om Nancy, #2
Förlag: Bonnierförlagen (1999)
Antal sidor: 263 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Vintern 40-41 har varit ovanligt sträng och kall. Världskriget rasar runtom Sveriges gränser. Radion står på hemma hos TåPelles och där lyssnar man till orosrösten och Per Albins försäkran om den goda beredskapen. Det är svåra tider. Nancys mamma finner sin tröst i Sibyllans spådom och pappan hugger gengasved. Nancy studerar och drömmer om ett annat liv, bortom fattigdomen. Men framförallt drömmer hon om kärlek. Nu när hon är frisläppt ur det bylsiga vinterfodralet återfinner hon sin kropp. Hon smeker försiktigt över höfterna och brösten och vidare längs låren, då ryser det i huden och den känns sval.

Även om jag tyckte att Glasfåglarna var trevlig läsning, så var det något med den som inte riktigt fångade mig. Däremot är Mosippan fängslande från början till slut. Nancy har här blivit äldre, men befinner sig tack vare sina studier någonstans i gränslandet mellan barn och vuxen. Hon anses vara en udda fågel i samhället, då hon inte har ett arbete. Inte heller har hon ännu en fästman.

I Mosippan utforskar Elsie Johansson frankt och öppet en ung kvinnas spirande sexualitet i en tid som i allmänhet förnekar att unga flickor har en sådan. Nancys hunger efter beröring och kärlek är lätt att känna igen sig i. Samtidigt som hon är ung, så ung, och så naiv att hon tar första bästa karl på orden. Illusionerna om kärlek visar sig vara skörare än hon har kunnat föreställa sig.

Annars skildrar Mosippan vidare uppfinningsrikedomen i kölvattnet av fattigdomen, som späs på av ransoneringen. Kriget är långt borta, men samtidigt konstant närvarande. Detta är en skildring av vardagen i dess spår. Hur man försöker få den att gå ihop. Hur man försöker att överleva rädslan och prövningarna. Det vackra, men enkla språket, för oss i kringelkrokar kring Nancys vardag och tankar.

Mosippan överraskade positivt genom att den verkligen sög tag i mig som läsare och höll mg i ett järngrepp från början till slut.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Glasfåglarna (recension)

Mosippan

Nancy

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Mosippan av Elsie Johansson

  1. gillar Elsies trilogi, kvinnohistoria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.