Musing Mondays: Mysteriet med Les Misérables

Musing Mondays

Jag har hittat det här konceptet på bloggen Should Be Reading. Varje vecka ska man fundera kring en av följande punkter:

• Describe one of your reading habits.
• Tell us what book(s) you recently bought for yourself or someone else, and why you chose that/those book(s).
• What book are you currently desperate to get your hands on? Tell us about it!
• Tell us what you’re reading right now — what you think of it, so far; why you chose it; what you are (or, aren’t) enjoying it.
• Do you have a bookish rant? Something about books or reading (or the industry) that gets your ire up? Share it with us!
• Instead of the above questions, maybe you just want to ramble on about something else pertaining to books — let’s hear it, then!

Min fundering

När jag läser böcker brukar jag läsa om dem; recensioner, Wikipedia-artiklar etcetera. Eftersom jag har sett filmatiseringen av Les Misérables så är jag inte så fruktansvärt rädd för att råka spoila mig.

Jag vet att det är Wikipedia och att en ska ta det med en nypa salt, men… enligt Wikipedia anses Les Misérables vara en av de längsta böcker som har skrivits. Då känns det väldigt underligt att de har lyckats klämma ihop den kopia, som jag har fått låna av min syster, på under 600 sidor (själva romanen). Först tänkte jag att det var en förkortad version, men det står ”Complete and Unabridged” på framsidan så det stämmer ju heller inte.

Men hur får en ned en berättelse, som enligt Wikipedia, är på 1’500 sidor till under 600? Texten är inte superliten heller.

Det är faktiskt ett riktigt mysterium…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Musing Mondays: Mysteriet med Les Misérables

 1. Freja skriver:

  Ett riktigt mysterium! Eller så är det wikipedia som är ett mysterium…

 2. Konstigt min kopia jag har hemma nu är 1232 sidor lång. Men vad jag förstår så ska det finnas kortare versioner och även alla delar separat som en serie.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Det är inte en nedkortad version och den är fullständig. Det måste vara något med små marginaler, relativt liten text och att kapitlen kommer löpande utan att börja på nya sidor som kortar ned sidlängden.

 3. Anna A skriver:

  När jag under våren efter att ha sett filmen letade efter en utgåva att köpa var de flesta på 12-1300 sidor. Men det fanns iaf en (Wordsworth om jag inte missminner mig) som var uppdelad i två böcker med ungefär hälften av sidorna i varje.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den jag har fått låna är Wordsworth, men det är hela boken. Den är heller inte nedkortad, enligt omslaget, så jag vet inte hur det har gått till. I och för sig är det redigt små marginaler, så det kan ju vara ett sätt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.