Namnsdagsflickan av Kristoffer Leandoer

namnsdagsflickan

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Kristoffer Leandoer
Illustratör: Åsa Ekström
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
Antal sidor: 175 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Egentligen heter Namnsdagsflickan Harriet, men när hon får veta att hon är döpt efter den dagens namnsdag så bestämmer hon sig för att hennes namn ska ändras med varje dag. Men nu ligger Namnsdagflickan i koma. Robin misstänker dock att systern kanske är fångad i det fantasyland som de skapade tillsammans med Kim: Berghendia. Men Kim och Robin har bråkat, och Kim ägnar sig idag åt annat såsom att teckna mangan om ninjan Kassandra Karat. Robin måste kontakta Kim så att de kan väcka Namnsdagsflickan. Enda ingången till Berghendia är genom Kims teckningar…

Kommentarer

Förra året skrev Boktjuven om Namnsdagsflickan och jag blev genast väldigt nyfiken på den. Det kom att dröja över ett år innan jag fick tag på den. Men nu har jag läst och jag har gillat. Parallellvärldsfantasy är definitivt min grej, särskilt när den är så pass annorlunda berättad som denna är.

Särskilt gillar jag det experimentella i att Namnsdagsflickan blandar olika medium för berättandet. Dels har vi ju själva huvudberättelsen om Namnsdagsflickan, som berättas sparsamt med text och rikt med bilder. Dels de rena textstyckena som utgör fantasyberättelsen som utspelar sig i Berghendia. Sedan har vi ju också serierna med ninjan Kassandra Karat.

Hur alla dessa delar hänger ihop är till en början inte helt klart. Det tar en stund innan alla bitarna faller på plats. Men när de väl gör det går det inte annat än att beundra hur väluppbyggd berättelsen är. Alla tre berättartekniker bildar en snygg helhet på det stora hela.

Om jag ska vara petig så är jag inte helt förtjust i serierna med Kassandra Karat. De känns inte helt nödvändiga. Meningen är väl att det ska illustrera vilken duktig och fantasifull tecknare Kim är, men det är ett syfte det inte riktigt uppfyller. Vad för värde de tillför berättelsen är minimalt och oftast är de för korta för att berättelserna ska bli intressanta.

Desto mer intressant är den könsneutrala aspekten i Namnsdagsflickan. Varken Kim eller Robin refereras utifrån några binära pronomina. De har också blivit neutralt tecknade i kläder som så väl män eller kvinnor. Det visar att introducera könsneutrala karaktärer inte behöver vara krångligt eller svårt. Det är heller inget som är särskilt märkvärdigt eller pekas ut i själva berättelsen.

Namnsdagsflickan är en snillrikt uppbyggd fantasyberättelse som säkert tilltalar sin tilltänkta målgrupp, men som jag tycker att vuxna kan läsa med stor behållning.

Andra som har bloggat om Namnsdagsflickan

Bokdivisionen; Boktjuven; Jennys bokstavliga vardag; Nellons bokblogg; Schitzo-Cookie’s Bokblogg; Swedish Zombie

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Namnsdagsflickan av Kristoffer Leandoer

  1. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.