Nära hem av Alice Munro

nära hem

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Alice Munro
Originaltitel:
Översättare: Karin Benecke
Förlag: Atlas (2009)
Antal sidor: 377 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Förra året vann Alice Munro Nobelpriset i litteratur med motiveringen att hon är den samtida novellkonstens mästare. I samband med priset läste jag Tiggarflickan och föll pladask. Jag spådde mer Munro i min framtid. När det var dags för bokrea var det förstås självklart att en av hennes novellsamlingar skulle införskaffas.

Jag kan inte riktigt komma på vilken originalversion Nära hem skulle motsvara, men en snabb blick på innehållsförteckningen förtäljer att det tycks vara andra halvan av Selected Tales. I denna samling har Alice Munro valt ut sina favoriter från de tidigare novellsamlingarna Äpplen och apelsiner; Kärlekens vägar och Jupiters månar.

Det höll på att gå snett redan från första början med Nära hem. Den inledande novellen, Dulse, fångar inte alls mitt intresse. Jag tappar koncentrationen hela tiden och kan efteråt inte se vad poängen skulle vara. Uppgivet tänker jag att kanske så är inte Munro en författare som ska läsas under heta sommardagar, utan är en författare som en bör spara till hösten när värmen inte får hjärnan att smälta.

Men snart förtrollar hon mig på nytt. Hon har en fantastisk förmåga att på bara några få sidor måla upp personer och scener på ett sätt som andra författare skulle behöva en hel roman för att göra. Utan ansträngning, tycks det, målar hon upp stämningar som tar sig in under läsarens hud och fängslar denne.

I Nära hem bevisar hon på nytt sin förmåga att skildra vardagliga händelser på ett sätt som blir väldigt spännande. Det är den vanliga kvinnan som bilar med man och barn genom Nordamerika och alla kan nog känna igen sig i bilden av dem på resande fot, och skräcken när något händer hennes barn.

När det kommer till Munros karaktärer finns det alltid en känsla av att de skulle kunna vara ens grannar. Att de i princip är vanliga medelsvenssons. Detta är en känsla som håller i sig även när det sker ett murder-suicide känns det som om det är min granne som har hittat kropparna och min stad som floreras av rykten kring det som har hänt. Just att det finns en igenkännande glimt i personerna gör att jag fastnar för hennes noveller. De är trovärdiga och skildrade med en blick som visar att Munro är en person som betraktar och förstår människor.

Nära hem är en skickligt sammanvävd novellsamling där Alice Munro verkligen ger prov på sin förmåga att skapa psykologiskt trovärdiga karaktärer.

Andra som har bloggat om Nära hem

FeministbiblioteketJennies boklista; Mest Lenas godsaker; Skriva läsa leva; Skrivande

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Nära hem av Alice Munro

  1. Anna A skriver:

    Försökte mig på Munro för några år sedan men blev inte alls frälst, får kanske ge en ny chans.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag gillar henne, därför det känns som om hon lyckas skapa dramatik i rätt så vardagliga händelser. Å andra sidan känns det inte som om det händer så mycket i hennes noveller. Det är bara en ögonblicksbild av de här personernas liv.

  2. Nu blev jag sugen på att läsa mer av Munro! Ser verkligen fram emot Tiggarflickan.

  3. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.