Nevada av Imogen Binnie

nevada

Författare: Imogen Binnie
Förlag: Topside Press (2013)
Antal sidor: 262 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Maria Griffiths är en ung transkvinna som bor i New York. Hon har ett mördande tråkigt jobb inom detaljhandeln, som hon försöker förena med sina punkrockvärderingar. Förhållandet med flickvännen har gått i stå. När Maria får reda på att hennes flickvän har ljugit för henne, börjar den värld hon tror att hon har byggt åt sig själv sakta falla samman. I valet och kvalet mellan att stanna kvar eller fly, ”lånar” Maria sin flickväns bil och ger sig iväg på en resa som mycket väl kan komma att förändra hela hennes liv.

En gång i tiden var jag med i AfterEllen.coms bokcirkel. En månad hade vi transtema och då ville jag läsa Nevada, Imogen Binnies debutroman, men valet föll på en annan. Nevada har legat på min att läsa-listan sedan dess. I år fick jag den i födelsedagspresent av min käre far.

Dessvärre är Nevada en rejäl besvikelse. En stor del av detta har att göra med Maria som karaktär, vars tankar och insikter kring punk och trans tycks mynna ut i ett sätt för henne att inte ta ansvar för någonting i hennes liv. Hon trampar på människorna omkring sig och flyr hellre än försöka arbeta med sina problem eller ens inse att problemet kanske ligger hos henne själv. Att det inte räcker med att vara fysiskt närvarande, utan att hon själv kanske måste arbeta på att vara emotionellt närvarande.

Det som räddar Nevada lite är dels ett kapitel från flickvännen som ger oss större insikt i Marias karaktär än Marias långa monologer gör, dels Marias möte med James under sin resa. James är troligen trans utan att vara medveten om det och påminner Maria om sig själv när hon var i tjugoårsåldern. Under deras möte försöker hon var den som hon själv hade behövt i den åldern, samtidigt som hon börjar inse hur hon själv har saboterat sitt liv. Dessvärre blir det aldrig någon riktig upplösning från deras möte. Det är svårt att se att Maria kommer att gå vidare eller att James kommer erkänna sig som trans efter bokens slut.

Överlag finns det en del intressanta tankar om sex, kink och kön i Nevada, men det mesta överskuggas av en rejält osympatisk huvudperson som förmodligen inte är meningen att hon ska vara osympatisk.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.