New Delhi-Borås: Läs, säger jag bara

New Delhi-Borås

Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärleken

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Per J Andersson
Förlag: Forum (2013)
Antal sidor: 291 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON. Jag läste en förhandstitt på manuset, vilket jag tackar för!

Handling

Pradyumna Kumar, som kallas för Pikej, föddes som fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Strax efter födseln ställer astrologen följande profetia: ”Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken”. Genom motgångar och tvivel följer profetian honom till dess att han möter svenska Lotta. De förälskar sig, men Lotta måste resa hem igen. För att paret ska kunna återförenas, sätter sig Pikej på cykeln och styr mot Sverige.

Kommentarer

Ibland händer det att det dimper ned en förfrågan i inkorgen ifall om jag skulle vilja läsa en bok som jag förmodligen aldrig skulle ha valt ut själv. Det här var en sådan bok. Men jag tyckte att den verkade spännande och tackade ja. Något jag inte är direkt ledsen över. Tvärtom är jag väldigt glad att jag tackade ja till den så att jag inte missade denna bok.

I New Delhi-Borås tar Per J. Andersson med sig läsaren på en resa till ett Indien som är så levandet skildrat att det känns som om jag befinner mig där. Det är en otrolig mänsklig resa från botten till toppen av samhället och senare en fantastisk kärlekshistoria. Men det är just skildringen av Indien som fängslar mig, som gör att jag sträckläser boken de stunder jag hinner läsa. Det är en nyanserad bild av ett land som jag upplevde blev väldigt ignorerat i min skolundervisning, även när vi diskuterade hinduismen. Jag har lärt mig väldigt mycket om landet genom att läsa den här boken och det är jag tacksam för.

Det är inte svårt att bli upprörd å Pikejs vägnar när man läser om hur kastlösa behandlas. Det bränner till i ögonen av frustrerade tårar, tårar som kommer från medlidande, när han tvingas sitta ute på verandan och inte får vara i klassrummet med de andra. Det är mycket starkt skildrat och väcker frustration i mig som läsare. Hur kan människor behandla andra på det här viset?

Därför jublar jag vilt när det vänder, när Pikejs liv blir bättre, och han börjar vinna framgång. Det blir entusiastisk läsning av det första mötet mellan kärleksparet, en underbar kärlekshistoria, och senare cykelturen. Pikejs påpekande om skillnaden mellan Europa och Asien blir mer sant när jag måste kämpa för att köpa att människor skulle ge honom mat och husrum för ett porträtt. Den kulturella skillnaden blir på så sätt synliggjord i min reaktion som läsare.

En fantastisk och osannolik kärlekshistoria, javisst, men det som gör att jag slukar New Delhi-Borås som bok är inte kärlekshistorien, utan inblicken i Indiens kultur och historia som jag tycker är guld värd. Läs, säger jag bara.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på New Delhi-Borås: Läs, säger jag bara

  1. Pingback: Lästa i februari 2013 - C.R.M. Nilsson

  2. Monika skriver:

    Ja, det låter ju som något som jag skulle gilla också 🙂

  3. Lottens Bokblogg skriver:

    Var lockad redan innan. Nu hamnar den definitivt på önskelistan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.