Nordiska gudar av Johan Egerkrans

Författare: Johan Egerkrans
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: B. Wahlströms (2016)
Antal sidor: 159 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Johan Egerkrans har läst igenom de gamla Eddorna och annan litteratur för att kunna göra sina egna tolkningar av de mest spännande och fantasifulla nordiska gudasagorna. I Nordiska gudar skildras allt från den gruvliga skapelseberättelsen till gudarnas undergång i Ragnarök. Välkända berättelser – såsom sagorna om Iduns äpplen, hur Fenrisulven fjättrades och Utgårda-Loke – paras med fakta om de varelser som befolkar Midgård, Asgård och underjorden.

Hösten 2013 läste jag Johan Egerkrans Nordiska väsen och blev totalt golvad. När jag hörde talas om att författaren skulle släppa Nordiska gudar, en liknande bok men med avstamp i den nordiska mytologin, blev jag genast eld och lågor. Därför blev jag oerhört glad när min syster gav den till mig i examenspresent. Att den blev liggande i ett par månader innan jag läste den är i närmast obegripligt.

Det är ett gediget arbete som Egerkrans har gjort med Nordiska gudar. Han har uppenbarligen djupdykt ned i olika källor för att kunna tolka och sätta sin egen prägel på de gamla sagorna. Mycket är mig välbekant sedan tidigare, men det finns även lite mer obskyra sagor och gudar som får figurera som jag inte hade hört talas om tidigare. Därmed blir det en fröjd att läsa denna bok och få lära sig något nytt.

Nordiska gudar skulle inte vara den läsupplevelse som den är utan Egerkrans vackra illustrationer. Det märks att han är inspirerad i viss mån av klassiska sagoillustratörer, såsom John Bauer, men han har en egen unik stil som gör att det direkt går att se att den här bilden är tecknad av Johan Egerkrans. Färgerna är mättade och mörka, vilket passar materialet. Kompositionerna är snygga, även om vissa actionscener kan föra tankarna till tv-spelens värld. Liksom i den tidigare boken är det frestande att strunta i att läsa och bara sitta och titta på bilderna.

I min mening är Nordiska gudar en bok som fungerar att sträckläsa, men kan också fungera som uppslagsverk. Att du gör nedslag i de områden som intresserar dig, om det så är gudar eller jättar med de tillhörande sagorna. I vilket fall så är det en bok för alla åldrar och som bör finnas i den mytologiintresserades bokhylla.

Nordiska gudar är, liksom sin föregångare, en vacker och välgjord bok som ger en suverän introduktion till den nordiska mytologin. Jag är oerhört nyfiken på vad Egerkrans nästa praktverk ska bli.

Andra bokbloggare om Nordiska gudar

Fantastiska berättelser; Tickmicks bokblogg; Vår Bokvärld

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Nordiska gudar av Johan Egerkrans

  1. Joelinda skriver:

    Jag kan tänka mig att den är fin! Har föregångaren och tyckte så mycket om illustrationerna att jag köpte två av dem (som jag nu har inramade på väggen i mitt arbetsrum).

  2. Lena skriver:

    Dessa böcker är så fina, vill ha 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.