Novellix: En gata i Paris och dess invånare; Kvicksand; Natt i London; Kugghjul

Författare: Honoré de Balzac
Originaltitel: Une rue de Paris et son habitant
Översättare: Alan Asaid
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 24 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den virrige professor Marmus är ett av sin tids största snillen, men när han ska på middag är det den barska hushållerskan madame Adolphe som försäkrar sig om att han har med sin näsduk, sina glasögon och pengar till tullen på bron över Seine. Han har tre timmar på sig att ta sig till middagen, men med tanke på hur disträ han är kanske det inte är tillräckligt. Särskilt inte när det dyker upp ett bokstånd eller när han börjar fundera över teori.

En gata i Paris och dess invånare är en charmerande historia med väldigt trevliga karaktärer. Men det är Paris som skiner i novellen: ett Paris som ännu inte har ritats om, utan består av slingrande gator och krokiga gator där det är lätt att virra bort sig.

Författare: Edith Wharton
Originaltitel: The Quicksand
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 34 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

New York runt år 1900. Mrs Quentins son önskar gifta sig med en flicka, som omöjligt kan vara god nog åt hennes son. Men när hon tackar nej till hans frieri, blir mrs Quentin ombedd att få henne på andra tankar. När hon möter flickan påminner hon henne om henne själv. Det gör det svårt att råda henne vad hon bör göra.

Kvicksand är en elegant liten sak. På ytan att triangeldrama mellan modern som älskar sin son högt och den unga kvinna som kan komma son och mor emellan. Men under ytan handlar det mer om kvinnor och män, och de olika förutsättningar som finns i relationer och hur förhoppningar kan komma att krossas.

Författare: Charles Dickens
Originaltitel: Night Walks
Översättare: Johan Nilsson
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 20 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Under en tid i sitt liv var Charles Dickens plågad av sömnlöshet, vilket fick honom att vandra runt på Londons gator nattetid. Natt i London är hans betraktelser av stadens byggnader och torg, dess skrymslen och vrår, där de husvilla stryker omkring i desperat jakt på sällskap under de många långa timmarna innan gryningen.

Jag har läst en hel del av Charles Dickens, men Natt i London är inte hans bästa. Ändå kan jag inte annat än beundra hans förmåga att se London, att väcka staden till liv, att se både orättvisorna och skönheten i staden.

Författare: Ryunosuke Akutagawa
Originaltitel: Haguruma (歯車 )
Översättare: Vibeke Emond
Förlag: Novellix (2019)
Antal sidor: 56 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Kugghjul utspelar sig i och precis utanför Tokyo, och här möter vi allt från japanska mytologiska djur till självaste Strindberg. Det är en mardrömslik historia och den första av Akutagawa någonsin som kommer ut på svenska. (Baksidestexten.)

Kugghjul är skriven bara några dagar innan Ryunosuke Akutagawa tog sitt eget liv. Den är skriven ur hans egen synvinkel och tar oss med in i hans inre psyke, i oron, i den psykiska ohälsa som präglar hans liv. Vardagsupplevelserna ter sig skrämmande, surrealistiska, mardrömslika, märkt av illavarslande omen. Det är ett intimt och skakande porträtt som bara blir än mer obehagligt för att författaren faktiskt begick självmord några dagar senare.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Novellix: En gata i Paris och dess invånare; Kvicksand; Natt i London; Kugghjul

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.