Novellix: Tretton dagar med John C; Samma tid nästa vecka?; Göra om; Att gå vidare

Författare: Jojo Moyes
Originaltitel: Thirteen Days with John C
Översättare: Helen Ljungmark
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 26 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Miranda är ute på promenad när hon hittar en mobiltelefon. Självklart har hon tänkt göra det rätta och lämna in den till polisen. Men så plingar det till. Ett passionerat meddelande från John C. Kärleksfulla och utmanande sms fortsätter att plinga till. Ska hon svara och låtsas vara den som personens åtrå och längtan är riktad till? Ska hon rentutav stämma träff mer John C?

Jojo Moyes är alltid bra på att måla upp karaktärer som känns vanliga och sympatiska, så även i Tretton dagar med John C. Hon kommer kanske inte till sin rätt i novellformatet. Slutet blir lite väl abrupt och tillrättalagt. Och den så kallade oväntade tvisten var inte speciellt oväntad. Åtminstone var den som jag under ett par förhoppningsfulla sekunder föreställde mig bättre än vad jag fick.

Författare: David Nicholls
Originaltitel: Every Good Boy
Översättare: Pia Printz
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 26 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Att vara nio år och helt sakna talanger kan få oanade konsekvenser. En passionerad kärleksaffär med det slitna, ostämda piano som pappan en dag släpar hem. Kosta vad det kosta vill: den lille pojken ska bemästra pianot. Även om det innebär plågsamma lektioner, för både elev och lärare, med Mrs Chin. I sökandet efter sitt kall kan en dock råka skörda ett eller annat oväntat offer…

Jag har inte läst något av David Nicholls, men i Samma tid nästa vecka? möts jag av en humor och stil som känns väldigt typiskt brittisk. Tankarna går lite till Nick Hornby, som jag inte är helt förtjust i. Det var en underhållande novell som bjöd på en del leenden och kanske en påbörjan till skratt, men som inte var riktigt en fullträff för mig.

Jag valde att passa in den här under Läs en novell där (minst) en av personerna är ett barn.

Författare: Sophie Kinsella
Originaltitel: Changing People
Översättare: Pia Printz
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 26 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Emmas bästa vän Fizz har alltid en enastående förmåga att dra in henne i sina galna upptåg. Ofta i jakt på ett yrke. Eller entreprenörskap. Det senaste är som inredningsarkitekt. När Emma dras in i att göra om en lägenhet tycker hon att vissa saker känns bekanta. Snart står hon inför ett ofrånkomligt möte med sitt förflutna.

Göra om har alla Sophie Kinsellas typiska attribut: en person som tar sig lite vatten över huvudet (för en gångs skull inte huvudpersonen) vilket leder till en del absurda situationer. Humorn är inte lika fånig som den kunde bli i Shopaholic-böckerna, utan mer genuint rolig och varm. Ändå upplever jag inte att Kinsella kommer riktigt till sin rätt i novellformatet. Eller så är det så att huvudpersonen väcker nyfikenhet och jag vill veta mer om den bakomliggande historien och vad som hände sedan. Det i sig är ju i och för sig ett gott betyg, även om jag saknar tillfredsställelsen i ett fullständigt slut.

Författare: Nora Ephron
Originaltitel: Moving On
Översättare: Karl G. Fredriksson och Lilian Fredriksson
Förlag: Novellix (2018)
Antal sidor: 26 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Det här är en kärlekshistoria. En kärlekshistoria med en byggnad. I huset Anthrop i New York bodde Nora Ephron i många år. Kärleken till huset var djup och blind. I novellen skymtar filmstjärnor förbi, men kanske främst vanliga barnvakter och portvakter som ägnar sig åt allt annat än att öppna portar.

Av någon anledning vill jag tycka om Nora Ephrons Att gå vidare än vad jag gör. Kanske är det för att jag har en kärleksaffär med mitt hyreshus och min lägenhet, men kåseriet om förälskelsen i ett hem berör mig inte riktigt på djupet. Det är onekligen rappt och roligt, men på ett sätt som förblir ytligt.

Jag valde att passa in den här under Läs en novell av en författare som också är känd för ett annat yrke.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Novellix: Tretton dagar med John C; Samma tid nästa vecka?; Göra om; Att gå vidare

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.