Nytillskott i maj 2022

Egentligen hade jag inte tänkt låna några böcker alls i maj, men när jag skulle lämna igen det jag hade lånat i april och var på väg ut fick jag syn på den här:

När bergen sjunger av Nguyễn Phan Quế Mai har jag blivit nyfiken på genom att Vargnatts bokhylla har skrivit mycket om den på tisdagstrion. På huvudbiblioteket var det rätt lång kö på den, men inne på den här filialen där jag var det fritt fram att norpa åt sig den.

I samma veva var jag också inne på Stadsmissionen och hittade då två böcker:

Goda grannar av Mattias Edvardsson är ju rätt ny och han skriver väldigt bra, så jag blev glad över att kunna fynda den. Maras list av Raymond E. Feist och Janny Wurts är första delen i en serie jag älskade som tonåring. Det är fantasy inspirerat av det feodala Japan. Om jag kan lyckas hitta alla delarna i serien secondhand, så tänker jag nästan att det får bli nästa års projekt att läsa om den.

I maj var det också dags för mig att få göra en bokbeställning av nya böcker. Denna gång klickade jag hem dessa:

  • Galatea av Madeline Miller
  • Blood of Tyrants av Naomi Novik
  • Lost Souls av Poppy Z. Brite (inspirerad av Helena Dahlgrens fabulösa bok – gillar jag den här, kommer jag klicka hem Exquisite Corpse som jag har varit nyfiken på i hur många år som helst)
  • The Witch’s Heart av Genevive Gornichec
  • Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia
  • Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy

Sedan kom det en bok som jag egentligen köpte förra året, även fast den inte kom ut förrän nu i maj: nämligen Bravely av Maggie Stiefvater. Jag slog på stort och köpte ett signerat ex med en bookplate:

Även om jag älskar att se signaturen, så var det enda gången jag gör det här. Därför att det blir för besvärligt och dyrt för att det ska vara värt besväret. Dels tog det väldigt lång tid för boken att ta sig från USA och hit, dels blev det dyrt med tanke på PostNords utpressningsavgift för att jag överhuvudtaget skulle få paketet. En anledning också att det tog lång tid för paketet att komma var för att brevet med uppgifter om vad jag skulle betala till PostNord för att de skulle släppa ifrån sig boken tog nästan en vecka att nå fram till mig. Inom Sverige.

Jag kallar det utpressningsavgift, därför att jag förstår inte hur man kan ta en tämligen hög serviceavgift när man ändå räknar på fel momssats. När avsändaren är ett företag som heter One More Page Books, då tycker jag att man kan använda sina små grå och räkna ut att det rör sig om en bok. Då är momsen 6%. Men de har förstås räknat med 25%. Och visst kan jag bråka om det, men vem har den tiden och orken?

Saken är den att de kommer ju inte åt Kinapaketen på det här viset. De företagen har ju lärt sig utnyttja kryphålen så att de slinker igenom ändå. Istället är det andra företag och enskilda personer som drabbas.

Ja, ja, nu ska jag inte fastna i det. Moving on – när jag gjorde min bokbeställning glömde jag att lägga till min tänkte morsdagspresent. Så jag fick beställa den i efterhand. Och dum som man är vill man ju komma upp i fri frakt och slängde därför ned något litet åt sig själv:

Omsorgen av Susanna Alakoski har dykt upp som reklam i mitt nyhetsflöde på sociala medier och jag har varit väldigt nyfiken på den. Det är ju alltid spännande att läsa något som utspelar sig inom den bransch man jobbar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Nytillskott i maj 2022

  1. en fin hög, När bergen sjunger lånade jag på biblioteket, en läsvärd bok om Vietnams tuffa historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.