Outlander, säsong 2

Recensionen kan innehålla spoilers för tidigare säsonger.

outlander

Bildkälla: Discshop.

Skapare: Ronald D. Moore
Skådespelare: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Duncan Lacroix, Tobias Menzies
Produktionsår: 2015
Säsong: 2
Antal avsnitt: 13
Längd: 732 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Blu-Ray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Sist vi lämnade Jamie och Claire var de på väg till Frankrike för att försöka sätta stopp för Jakobitupproret. Nu är de på plats i Paris och måste försöka nästla sig in i sammansvärjningen och vinna den unge prinsens förtroende. Situationen kompliceras av intrigerna vid det franska hovet, nya fiender och att en gammal fiende oväntat dyker upp.

Jag upplever att andra säsongen av Outlander inleds på ett väldigt smart vis. Vi möts av en chockad Claire som vandrar runt i smutsiga sjuttonhundratalskläder, vilket står i bjärt kontrast med de bilar hon möter. På detta vis väcks intresset direkt för tittaren. Vad gör hon tillbaka i sin egen tid? Vad är det som har hänt? När vi sedan förs tillbaka till sjuttonhundratalet så ligger denna lilla gåta och gnager i bakhuvudet. (Eller, jag antar det, för den som inte har läst boken och vet hur det gick till.)

Visst kan en sakna Skottland, men samtidigt så blir produktionen lite särskilt snygg när de befinner sig i Paris. Kostymmakarna får riktigt ta ut svängarna när det gäller eleganta kläder. Miljöerna är fantastiskt återskapade. Fotot fortsätter att vara förbländande snyggt.

Trots att jag tycker mycket om Outlander, så har denna andra säsong tagit längre tid att ta sig igenom än den föregående. Varför? Jo, ett genomgående tempoproblem genom säsongen. Inte för att jag förstår varifrån det kommer eftersom den ligger så nära andra boken och jag inte upplevde den som det minsta seg, men vissa avsnitt är sega som sirap. De bara tuggar på utan att det känns som om de kommer någon vart.

Skådespelarinsatserna fortsätter att vara starka, även om jag upplever att Sam Heughan är något svagare i denna säsong. Kanske är det för att han inte får så mycket att göra. Detta är egentligen Claires säsong och Caitriona Balfe gör många fina insatser. Det finns vissa känslofyllda scener som är jobbiga att titta på och som rör mig till tårar.

Andra säsongen av Outlander bjuder på en riktigt snygg produktion, men ett genomgående tempoproblem gör att säsongen tar längre tid att ta sig igenom än den första.

betyg4

Andra säsonger

Outlander, säsong 1, volym 1 (recension)

Outlander, säsong 1, volym 2 (recension)

Outlander, säsong 2

Outlander, säsong 3

Outlander, säsong 4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Outlander, säsong 2

  1. Monika skriver:

    Det får mig att minnas att jag inte har sett den första än… jag skulle behöva långledigt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.