Passera av Nella Larsen

Passera av Nella Larsen

Författare: Nella Larsen
Originaltitel: Passing
Översättare: Klara Lindell
Förlag: Albert Bonniers förlag (2022)
Antal sidor: 176 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En varm sommardag 1927 har Irene Redfield tagit sin tillflykt till en hotellterrass i Chicago. Snart märker hon att någon stirrar på henne och tror först att hon har blivit avslöjad. Men så känner hon igen kvinnan vid bordet intill som Clare Kendry, barndomsvännen från en helt annan del av staden. Båda kvinnorna passerar som vita på en plats där de egentligen inte har tillträde. Mötet mellan dem leder in på en väg som obönhörligen slutar i tragedi.

Tidigare i år såg jag filmatiseringen av Passera, med Tessa Thompson och Ruth Negga i huvudrollerna. Den gjorde så starkt intryck att när bokcirkeln Kollektivet skulle läsa boken, försökte jag få tag i ett ex. Jag var inte tillräckligt snabb, men en vänlig själ var snäll nog att skicka den vidare mot portot.

Sin ringa längd till trots, väcker Passera en hel del tankar och känslor. Nella Larsen var själv så ljushyad att hon kunde passera som vit och hon gifte sig med en vit man för att få ett bättre liv. När sanningen kom ut, slutade äktenskapet i bitter skilsmässa och Larsen förlorade alla möjligheter att publicera ytterligare böcker. Så hon hämtar nog en hel del stoff från sitt eget liv för att skildra karaktärernas syn på ras. Det är en komplext vävd berättelse kring en komplicerad fråga.

Det komplicerade lyfts särskilt fram i relationen mellan Irene och Clare i Passera. Clares situation, gift med en rasistisk vit man, väcker en inre konflikt i Irene som får henne att ifrågasätta sin, och sina två pojkars, plats i samhället. Kanske vore det bättre att flytta till Brasilien, som maken vill. Obehaget får henne att vilja distansera sig från sin forna väninna, samtidigt som hon dras till henne som malen mot ljuset. Ambivalensen i känslorna spär på känslan av att en tragedi väntar runt hörnet.

Passera är ett klassiskt stycke litteratur från Harlemrenässansen, som med sin frågor kring ras och tillhörighet fortfarande är aktuell idag.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.