Pet Peeve: Psykopati kontra Psykos

Från sidan s. 270-271 i Politiska mord – det yttersta argumentet:

 1. Klart mentalsjuka individer lidande av vanföreställningar och psykiska rubbningar som gjort dem otillräkneliga och legalt inte ansvariga för sina handlingar. Vad som för oss kan te sig som vansinnesdåd kan emellertid av psykopaten [min markering] upplevas ha samma och lika starkt motiv som hos den ”rationelle” mördaren, med den skillnaden än den sjukes verklighetsbild är förvriden.

Bäste Göran Rystad, ordet psykopat innebär inte riktigt vad du tror att det innebär. Men var lugn: du är långt ifrån ensam. Det är ett vanligt förekommande misstag inom litteraturen, film och TV.

Det du beskriver liknar snarare en psykos än psykopati. Vad innebär en psykos? För det första är det ett otroligt brett begrepp som innefattar en hel del olika diagnoser, till exempel så är schizofreni en funktionell psykos (det vill säga att det inte finns någon enhetlig förklaring till varför de uppkommer, till skillnad från organiska psykoser som kan bero på till exempel sömnbrist eller hjärntumörer). Det som kännetecknar en psykos att man på något sätt förlorar kontakt med verkligheten – genom vanföreställningar eller hallucinationer, till exempel – och involverar bisarrt beteende och bisarra upplevelser.

Exempel på en psykos: En pojke trodde att om han misslyckades med att stanna tiden så skulle soldater komma ut ur TV:n och dödade honom, systern och pappan. Han försökte därför ställa tillbaka alla klockor i huset och ändra datumen. Han var helt övertygad att om han inte gjorde detta så skulle han direkt orsaka sin familjs död.

Psykopati är en personlighetsstörning som är väldigt komplex att diagnosticera och kännetecknas av olika distinkta beteenden och personlighetsegenskaper. Det diagnosticeringsverktyg man använder delas in i två grupper: personlighet och fallhistoria.

Inom personlighet finner vi punkter som ytlig charm; grandios självkänsla/egocentrisk; patologisk lögnare; brist på ångerkänsla/skuldkänsla; bristande empati; manipulativ/svekfull; ytligt känsloliv och bristande förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar. Fallhistoria innehåller punkter såsom bristande beteendekontroll; impulsivitet; behov av spänning; brist på realistiska långsiktiga mål; oansvarig; parasitisk livsstil etcetera.

Exempel på en psykopat: Hare tar upp ett fall med en man som är på väg till en fest och bestämde sig för att köpa en back med öl. Plånboken har han lämnat i sin lägenhet sex till sju kvarter bort och han orkar inte gå tillbaka. Istället plockar han upp ett stort trästycke och rånar en bensinmack. Under rånet skadas kassören allvarligt.

Jag hoppas nu att, även om detta blir väldigt ytligt, jag har klarlagt skillnaden mellan någon som är psykotisk och någon som är psykopat. I alla mina litteraturstudier av psykopater har jag aldrig stött på ett fall där en psykopat har räknats som otillräknelig.

Referenser

Andersson Höglund, I., & Hedman Ahlström, B. (2000) Psykiatri. Stockholm: Bonnier Utbildning.

Cronlund, K. (2003). Psykologi. Stockholm: Bonnier Utbildning.

Hare, R. D. (1999). Without Conscience: The Disturbing World of the Psychopaths Among Us. New York: The Guilford Press.

Passer, M. W. (2008). Psychology: The Science of Mind and Behaviour. New York: McGraw-Hill Higher Education.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i okategoriserad. Bokmärk permalänken.

4 svar på Pet Peeve: Psykopati kontra Psykos

  1. Sara Pepparkaka skriver:

    Åh, det var lärorikt. Men nu kommer jag ju att reagera varje gång begreppen används fel..

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Det brukar driva mig till vansinne när de används fel, så jag är bara glad att dela med mig 😉 Allvarligt, det är ganska skadligt att blanda ihop dem för att det är en sådan stor skillnad mellan dem. Psykoser är därtill relativt vanligt och jag har vänner som har haft en och då varit långt ifrån psykopatiska…

  2. Härligt att se att någon annan delar min fascination för psykopater!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.