Pride 5x: About a Girl

Detta är en serie med inlägg på HBTQ-tema som kommer att publiceras under Pride-veckan. Jag gjorde något liknande 2014 under banderollen Pride 6x, men eftersom jag har helgledigt numera så blir det bara fem inlägg denna gång. Därtill tänkte jag fokusera på specifika boktips.

about a girl

About a Girl av Sarah McCarry är den sista delen i en trilogi, men den är så fristående att du kan läsa den utan att ha läst de andra. (Jag har inte läst de två första.) Huvudpersonen Tally är säker på ett antal saker: sin egen genialitet, att hon är älskad av sin familj och att bästa vännen Shane alltid kommer finnas där för henne. Men hon har alltid varit plågad av mysteriet med mamman som övergav henne och pappan som ingen vet vad han var. En ledtråd om pappans identitet för henne till en kuststad dit många kommer för att glömma. Däribland Maddy, som förtrollar Tally och snart är hon upp över öronen förälskad i henne. Men något är galet och Tally finner sig insyltad i något bortom hennes vidaste fantasier.

Fantasifull infusion av grekisk mytologi, check. En relation som är som att balansera på en knivsegg men ändå så farligt het, check. En ungdomsbok som visar att det här med mångfald inte behöver vara svårt, check. Här är det en självklarhet att alla karaktärer inte behöver vara vita, heterosexuella cispersoner utan att det görs en stor grej av det eller att författaren klappar sig själv på ryggen för det. (Omslaget är dock märkligt eftersom ingen av huvudpersonerna är vit…)

Min stora sorg här i livet är att denna pärla ännu inte finns i min bokhylla. Jag läste den som ett e-boksrecensionsexemplar från NetGalley och dem får en inte behålla. Galet förtjust blev jag nämligen i den här.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.