Pride 6x: David Levithan

Pride 6x är en serie inlägg där böcker och dylikt med HBTQ-tema ställs i fokus, sex inlägg – sex dagar i rad under Prideveckan.

David_levithan_2011

Fotograf: Larry D. Moore (CC BY-SA 3.0). Bildkälla: Wikipedia.

David Levithan föddes 1972 i New Jersey, USA. Han skriver huvudsakligen för ungdomar och många av hans böcker bryter mot heteronormen. Utöver sitt författarskap så är han även redaktör och arbetar bland annat med Maggie Stiefvater.

2003 debuterade han med ungdomsboken Boy Meets Boy, som har getts ut på svenska under titeln Ibland bara måste man. Den har funnits på min att läsa-lista i många år, men jag har ännu inte läst den. Som titeln utlovar träffar huvudpersonen Paul en pojke, som dock har blivit sårad i det förflutna. Det lär vara en bok om kärlek, vänskap och möjligheter.

Tillsammans med John Green har han skrivit Den andre Will Grayson (Will Grayson, Will Grayson). Två killar som båda heter Will Grayson råkar träffas. Den ene är en homosexuell kille som slits mellan impulsen att ta livet av sig själv eller alla andra. Den andre låter sitt liv styras av två regler (1. håll käften, 2. bry dig inte) och är vän med Tiny, världens största bög som lever för att synas.

Liten parlör för älskande (The Lover’s Dictionary) är Levithans första bok för vuxna. Det är en kärlekshistoria som är uppbyggd som en ordbok. Varken berättelsens jag eller berättelsens du könsbestäms, vilket gör att läsaren är fri att tolka in vilken könstillhörighet båda dessa personer har.

En av förra årets mest omskrivna, som jag upplevde det, böcker på bokbloggarna var hans Jag, En (Every Day). En vaknar upp varje dag i en ny kropp, i en annan persons liv, och tycks inte ha någon egen kropp. I hela sitt liv har hen levt efter en regel om att göra så minimal påverkan på dessa personers liv som möjligt, men så träffar hen Rhiannon och blir förälskad.

Till hösten är han aktuell på svenska med Världens viktigaste kyss (Two Boys Kissing) på Gilla Böcker. Själva ramen för berättelsen som jag förstår det är ett försök att slå Guiness världsrekord gällande den längsta kyssen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Pride 6x: David Levithan

  1. Lena skriver:

    Köpte jag en för ett litet tag sedan. Har inte löst något av Levithan tidigare så det skall bli spännande.

  2. Anna A skriver:

    Har inte läst något av honom än men jag blir mer och mer sugen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.