Prinsen av Egypten

Omslagsbild Prinsen av Egypten

Regissör: Brenda Chapman, Steve Hickner och Simon Wells
Manus: Philip LaZebnik
Skådespelare: Anders Ekborg, Stefan Sauk, Sharon Dyall, Carola Sögaard
Produktionsår: 1998
Längd: 99 minuter

Farao Seti fruktar den växande skaran hebréer i Egypten och beordrar att alla nyfödda hebreiska pojkar ska dödas. En mamma fruktar för sin nyföddas liv och placerar honom i en korg i Nilen. Den kommer att driva till faraos palats, där den lille adopteras av den kungliga familjen. Han får namnet Mose. Mose växer upp som en egyptisk prins och blir chockad när han får veta sitt sanna ursprung. När han försöker hindra en egyptisk arbetsledare från att prygla en hebreisk slav, råkar han döda arbetsledaren. Förskräckt flyr han ut i öknen och skapar sig ett annat liv. Men Gud har andra planer för Mose: att leda hebréernas folk ut ur Egypten och till ett eget land.

Jag var sju år när Prinsen av Egypten kom och det är nog en av mina favoriter bland de tecknade filmerna. Animationen och teckningsstilen är storslagen. Det märks att man har lagt ned mycket möda på att fånga lite av den egyptiska konstens stil och förhålla sig troget till de källor som finns för historiska figurer. Historien följer också i stort sett berättelsen från Gamla Testamentet, men med vissa avvikelser för att främja berättelsens dramaturgi. Skapa lite extra drama i det hela.

Musiken i Prinsen av Egypten är också riktigt vass. Stephen Schwartz har skrivit de amerikanska texterna, Hans Zimmer har skrivit musiken och som alltid levererar Zimmer verk av hög standard. Låtar som Befria oss och Farsoterna kommer bita sig fast i huvudet och snurra runt på repeat.

Prinsen av Egypten har kanske ett religiöst ursprung, men man behöver inte vara religiös för att älska den. Det är en berättelse om identitet och förtryck, om stolthet och hur det kan krossa en familj. En berättelse om bröder som skiljs åt av en avgrund när de inte kan förena varandras perspektiv. Bortsett från dramatiken, så innehåller även Prinsen av Egypten ett underbart stråk av humor som får de hårdaste av hjärtan att smälta.

Jag är oerhört glad över att Netflix fick in Prinsen av Egypten, eftersom det gjorde att jag kunde ägna mig åt lite barndomsnostalgi och inse att ja, den håller fortfarande.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Prinsen av Egypten

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.