Przewalskis häst av Maja Lunde

Przewalskis häst av Maja Lunde

Författare: Maja Lunde
Originaltitel: Przewalskis hest
Översättare: Lotta Eklund
Serie: Klimatkvartetten, #3
Förlag: Natur och kultur (2021)
Antal sidor: 553 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Przewalskis häst är historien om världens sista riktiga vildhäst. Genom tre olika berättelser följer vi zoologen Michail från Sankt Petersburg, som på 1800-talet reser till Mongoliet för att jaga de vilda hästarna, veterinären Karin, som leder arbetet med att återföra hästarna till de mongoliska stäpperna på 1990-talet efter Sovjetunionens fall, och Eva, som år 2064 kämpar för att bo kvar på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, när resten av världen tycks ha gått åt helvete.

Liksom Maja Lundes tidigare böcker, utspelar sig Przewalskis häst under flera tidsplan. Det som för dem alla samman är titelns djur, urhästen från Mongoliet. De tre olika berättelserna förenar flera olika genrer: klimatdystopi, äventyrsberättelse med romantiska inslag och en snårig familjerelation. Karaktärerna är så vältecknade att jag aldrig blir ledsen att lämna någon av dem. Jag växlar fascinerat mellan dem. Mellan Michail, som plötsligt upptäcker passionen i ett oväntat sammanhang; Karin, vars förflutna har gjort henne till en dysfunktionell mamma, samt Eva, som bryr sig så mycket om djuren i hennes vård trots att världen runt henne faller i bitar.

Det som gör Przewalskis häst, och Lundes övriga bok, är trovärdigheten i det hela. Det är dystopi, men det är en dystopi förankrad alltför tydligt i vår verklighet. Genom varje del har hon utforskat olika frågor. Här har turen kommit till människans relation till djuren. Till faktumet att människan själv är ett djur, oavsett hur vi än förnekar det. Hur kan vi samspela med andra varelser för att tillvarata på världens resurser?

Przewalskis häst knyter också snyggt samman alla delar i serien. Eva är tvungen att handpollinera växter, eftersom bina så gott som har dött ut. Vatten är i stora delar av Europa en bristvara, medan det i Norge tycks regna oavbrutet. En karaktär från Blå dyker även upp i boken och knyter samman alltihop.

Przewalskis häst håller mig i ett järngrepp med sina vältecknade karaktärer och trovärdiga händelseförlopp. Maja Lundes böcker är väl värda att läsas och fundera över.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Binas historia (recension)

Blå (recension)

Przewalskis häst

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.