Read for Dementia

Ett brittiskt konto började följa mig på Instagram, som uppmanar oss att läsa en bok från vårt förflutna mellan den 4 och 9 september till förmån för välgörenheter eller organisationer som skapar medvetenhet och sprider kunskap kring demens eller Alzheimers sjukdom.

I Sverige är Demensförbundet den största organisation som arbetar för att förbättra förhållandet för demenssjuka och deras anhöriga. Ett arbete som är välbehövligt. Trots att demenssjukdomarna drabbar ett stort antal människor i Sverige och internationellt så vet vi egentligen inte så mycket om det. Det finns bromsmediciner vid vissa sjukdomar som kan lindra en tid, men som inte hjälper i det långa loppet. Demensfonden stödjer forskning kring demens. En annan fond som stödjer forskning kring hjärnans funktioner är Hjärnfonden.

När de flesta av oss hör ordet demens, så tänker vi på minnessvårigheter. Att inte komma ihåg. Att glömma. Det bristande minnet är en stor del vid demenssjukdom, men det påverkar även andra funktioner. Till exempel inlärning, impulskontroll, orienteringsförmåga och språk. I senare skeden av sjukdomen kan det även uppstå motoriska störningar.

För den som vill läsa skönlitteratur om demenssjukdomar, kan jag rekommendera Fortfarande Alice av Lisa Genova, som handlar om en professor som drabbas av tidig Alzheimers, och Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman, en lite mer fantasifull men ömsint historia om en man vars minne sviktar alltmer och hur han och hans anhöriga tvingas ta farväl. Om du köper den sistnämnda så går pengarna till Hjärnfonden.

Själv tänkte jag läsa dessa två böcker under dessa dagar:

  • The Mousehole Cat av Antonia Barber
  • Pricken av Margaret Rey

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.