Reader Problems Book Tag

Eftersom jag idag börjar jobba igen, så passar det kanske bra att sätta igång lite smått med en enkät. Den här hittade jag inne hos Monika för ett tag sedan.

1. Du har 20.000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vad du ska läsa?

Jag går oftast på lust. Ibland på dåligt samvete när jag ser en bok som har stått väldigt länge i bokhyllan och jag inser att jag nog borde läsa den. Oftast inser jag att den faktiskt är bra, men ibland visar det sig att det finns en anledning till att den har blivit stående i hyllan.

2. Du är halvvägs genom en bok och du känner inte något för den. Ger du upp läsningen eller läser ut den?

Om jag har kommit så långt som halvvägs läser jag oftast ut. Så till vida att jag verkligen inte känner att läsningen är motig, att jag hittar på alla möjliga ursäkter för att inte läsa boken.

3. Slutet av året kommer med stormsteg och du har inte avslutat din läsutmaning. Försöker du läsa ikapp och hur i så fall?

Jag försöker nog att släppa det. Läsningen ska vara kul, inte stressande.

4. Omslagen på böcker i en serie du älskar matchar inte, hur hanterar du det?

Blir lite sur, särskilt om det är så att de byter från ett snyggt omslag till ett fult eller intetsägande. Personligen tycker jag dock det är värre när de byter format på boken så att de blir högre eller lägre än varandra. Det är inte särskilt snyggt i hyllan. (Säger hon vars hylla är ett sammelsurium av olika bokhöjder där kortisar står bredvid riktigt långa böcker.)

5. Alla omkring dig hypar över en bok du inte gillar. Vem bondar du med som har liknande känslor?

Ingen, tror jag. Eller, det brukar ju alltid dyka upp likasinnade på Internet som tycker att det är skönt att inte vara ensamma om att inte tycka om en bok.

6. Du läser en bok offentligt och känner hur du börjar gråta. Hur hanterar du det?

Om jag skulle skämmas för varje gång jag har börjat gråta på offentlig plats så… jag kommer inte på något bra, men vi kan säga att det har hänt mer än en gång. Jag försöker väl göra det lite diskret. Hålla tillbaka fulgråten.

7. Uppföljaren till en bok du älskar har precis kommit ut men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om boken innan du går vidare?

Oftast inte. Det brukar faktiskt komma tillbaka när en har läst en bit in i boken.

8. Du vill inte att någon ska låna dina böcker, hur säger du på ett trevligt sätt nej till någon som frågar?

”Jag lånar inte ut böcker till andra människor.”

9. Du har plockat upp fem böcker den senaste månaden men inte kommit någonvart med dem. Hur kommer du över en lässvacka?

Plockar fram ett säkert kort. Något som främjar lässug, såsom Harry Potter eller Outlander. Att läsa om Harry Potter brukar bota de flesta lässvackor i min erfarenhet.

10. Det är många böcker som har kommit ut och som du bara måste läsa, hur många böcker köper du?

Det beror lite på hur generösa förlagen är med recensionsexemplar. När det kommer till nyutgivna böcker brukar en hel del komma därifrån. Sedan prioriterar jag utifrån vad jag tror är mest sannolikt att jag kommer läsa snabbast.

11. Efter du har köpt alla de där böcker du bara måste läsa, hur lång tid sitter de i din bokhylla innan du faktiskt läser dem?

Nu för tiden är det inte så länge, eftersom jag försöker att bara köpa böcker som jag vill läsa direkt. Men det kan ju bli allt från några månader till något år. Jag har ju fortfarande olästa böcker från den tid när jag köpte i princip allt jag tyckte verkade intressant på second hand eftersom det var så billigt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Reader Problems Book Tag

  1. Monika skriver:

    Visst är det skönt med Internet, man hittar alltid någon som tycker likadant. Jag kommer inte ihåg hur man gjorde förut 🙂

  2. Pingback: Readers Problem Book Tag – i elinas hylla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.