Recension: The Hurt Locker

Hurt Locker

The Hurt Locker

Regissör: Kathryn Bigelow
Betyg: ☆☆☆☆☆

Handlingen utspelar sig 2004 efter invasionen av Irak och vi får då följa livet för de tre soldater som utgör en bombspecialistenhet. När enhetens befäl dödas av en IED, ersätts han av den excentriske William James. Hans erratiska beteende och arrogans gör att spänningarna stiger hos de övriga två.

Det här var en film jag verkligen inte trodde att jag skulle tycka om. Överhuvudtaget. Jag avskyr krigsfilmer, som ni kanske har märkt vid det här laget, och detaljerade krigsscener kan få mig att må ganska psykiskt dåligt. Varför köpte jag då denna film? Jo, därför att jag var nyfiken på Jeremy Renner som skådespelare. Punkt slut.

Något i det långsamma tempot, i spänningen, får mig att känna mig som om jag är med dem i Baghdad. De dämpade färgerna, den krypande spänningen, hela atmosfären i filmen får mig att sitta som på nålar. Det är nervpirrande även när det är lugnt. Hela tiden är jag beredd på att nu ska något hända, något hemskt, och sitter på helspänn.

Den excentriske William James är på en gång både charmig, på något vis, och fullständigt anstötande. Något i hans fullständigt socialt inkompetenta sätt väckte sympati hos mig som tittare, även när hans handlingar fick mig att leta efter närmaste psykiatriker åt honom. Han är briljant på det han gör, men det har övergått i ett beroende. Han kan inte bryta vanan och förkroppsligar helt det inledande påstående att krig är en drog. Han är den störste missbrukaren av dem alla.

Jag fann filmen medryckande, spännande och med förvånansvärt trevliga karaktärer. Den är definitivt värd att ses.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Recension: The Hurt Locker

  1. Susanne skriver:

    Intressant! Jag är inte heller något fan av krigsfilmer men detta lät lovande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.