Requiem av Lauren Oliver

Denna recension kan innehålla spoilers för föregående delar i serien, Delirium och Pandemonium.

requiem

Betyg: ☆☆☆
Författare: Lauren Oliver
Serie: Delirium, #3
Förlag: Harper (2013)
Antal sidor: 470 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Efter att de räddat Julian undan en dödsdom, flyr Lena och hennes vänner tillbaka till Vildmarken. Men Vildmarken är inte längre en säker plats nu när regeringen inte längre kan förneka rebellernas existens. Regeringen skickar sina trupper för att utplåna dem och alla tankar på revolt. Samtidigt som Lena måste navigera den allt farligare terrängen, lever hennes bästa vän Hana ett säkert, kärlekslöst liv i Portland. Hennes fästman är den nya borgmästaren och hon blir snart medveten om att han har sina hemligheter.

Kommentarer

Någon gång i en amerikansk ungdomsbok skulle jag önska att det kunde vara så att ens första kärlek inte behövde bli ens enda och sista kärlek. Att det någon gång visades att visst är det svårt när du slutar vara kär i en person, men att det händer och att det måste få gå vidare. Att det är okej att göra slut. Särskilt då personen i fråga beter sig som en enda stor skitstövel genom boken, vilket Alex gör.

Alex har haft det svårt, visst. Om det enda som har fått honom att hålla modet uppe är tanken på Lena och hennes kärlek, kan jag förstå och ha stor empati för att han blir sårad när han inser att hon har gått vidare. Men Lena trodde att han var död. Hon kämpade med det i större delen av Pandemonium och det var en hjärtskärande skildring av sorg. Till sist lyckades hon ta sig vidare. Och jag tycker det är fullständigt oresonligt att förvänta sig att hon på något mystiskt vis skulle ha vetat att han i själva verket var vid liv. Kan vi sluta skuldbelägga människor för att de samlar ihop bitarna av sig själva i eftersviterna av svåra händelser och går vidare?

Sedan är det här med kärlekstrianglar. I Requiem är det definitivt ett onödigt tilltag och snarare förstör än lägger till något slags spänning. Julian framstår som en väldigt snäll och rar person, som behandlas fruktansvärt illa av både Alex och Lena. Grattis till att all sympati jag en gång kände för huvudpersonerna är som bortblåst.

Jag önskar även att Lauren Oliver hade låtit bli att skildra vad jag börjar kalla för Bella-syndromet. Jag berörde det i recensionen på föregående bok; att den kvinnliga karaktären växer och genomgår stor utveckling medan den manliga karaktären är borta, men i samma stund som han kommer tillbaka försvinner all denna utveckling. I Requiem är Lenas personliga utveckling helt borta. Det går egentligen inte ens att påstå att hon återgår till att vara Delirium-Lena, därför att den Lena hade åtminstone några sympatiska drag. Den här personen tycks bara bestå av svartsjuka och gnäll.

Det som räddar Requiem är att den skildras ur två personers synvinklar: Lenas och Hanas. En av de saker jag saknade i föregående bok var den fantastiska världsuppbyggnad Oliver visade prov på. I och med Hanas synvinkel slungas vi tillbaka in i den sjuka, otäcka världen som de botade lever i. Det är hennes partier som jag vill läsa och som jag upplever som spännande just eftersom de bidrar till sådan känsla för den här världen.

En av mina favoritsaker med den här trilogin är hur världen är så pass igenkännlig som vår egen. Det dyker upp omnämningar om saker som vi alla känner igen, såsom The Wizard of Oz och The Beatles. Men det jag tror jag gillar bäst är hur Oliver har tagit Bibelhistorier och förvridit dem så att de passar in i den här världen, såsom att Lucifer och de andra fallna änglarna kastades ut ur himlen därför att de hade blivit infekterade med kärlek. Eller berättelsen om kung Solomon och hur den har ändrats.

Requiem har en hel del brister och är definitivt den svagaste av de tre, men det som räddar den lite är hur Oliver återigen utvidgar den här världen och visar all tankemöda hon har lagt ned bakom den.

Andra som har bloggat om Requiem

23 minuterBoktycke; BookisLexie läser; Maddies bokbloggNilmas bokhylla; romeoandjulietSagan om sagorna

Andra böcker i serien

Delirium (recension)

Pandemonium (recension)

Requiem

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Requiem av Lauren Oliver

  1. Pingback: Kaosutmaningen 2.0 » C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Pandemonium av Lauren Oliver » C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Delirium av Lauren Oliver » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Månadsrapport: Januari 2014 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.