Rök av Dan Vyleta

Författare: Dan Vyleta
Originaltitel: Smoke
Översättare: Birgitta Wernbro-Augustsson
Förlag: Bonnier (2016)
Antal sidor: 503 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

I ett alternativt viktorianskt Storbritannien avslöjar röken dig. Alla dina synder, alla dina begär, din bristande kontroll. Thomas och Charlie går båda två på en anrik skola dit eliten skickar sina barn. Där ska de lära sig bemästra den skamliga röken. För Charlie är det lätt att vara god, men för den impulsive Thomas är det betydligt svårare. Under en resa hem till Thomas släktingar kommer de en konspiration på spåren. De får veta att röken inte är ett straff från ovan, såsom de fått lära sig, utan snarare liknar en sjukdom, som kan missbrukas i fel händer. Tillsammans med Thomas kusin Livia ger de sig iväg på en jakt efter sanningen.

Ni vet de där böckerna som lever sig kvar i en, som du tänker på i veckor efteråt, där karaktärerna känns så oerhört levande att det är svårt att tänka sig att de upphör efter sista sidan? En sådan bok är Rök. Dan Vyleta har skapat en svindlande värld, olik vår egen, men samtidigt lik den. Jag tycker om det sociopolitiska i den, hur överklassen får sig själva att framstå som bättre genom att inte ryka medan de lägra klasserna anses syndiga därför att de inte kan ryka. Givetvis är spelet riggat på förhand.

Inte nog med att världsbygge och språk är imponerande, så har Rök ett fantastiskt persongalleri. Jag förälskar mig i de tre huvudpersonerna, men kanske lite särskilt i Thomas. Thomas som är övertygad om att han har synden i blodet och aldrig kommer bli något annat än en dålig person. Charlie är inledningsvis så naiv, övertygad om hur lätt det är att vara god, men får se sin världsbild raseras alltmer. Livia vill bli ett helgon, men upptäcker att det finns befrielse i synd. Tillsammans formar de en fantastisk triad. Och visst att det uppstår ett triangeldrama, men Vyleta löser det hela på ett föredömligt vis.

På baksidan jämförs Rök med Harry Potter och Guldkompassen. Det är lite orättvist. Den här berättelsen står på egna ben och är helt egen. Så om du inte har läst, vad väntar du på? Iväg med dig!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.