Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger

själens osaliga längtan

Författare: Audrey Niffenegger
Originaltitel: Her Fearful Symmetry
Översättare: Carla Wiberg
Förlag: Bonnier (2000)
Antal sidor: 434 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris

Tvillingsystrarna Julia och Valentina ärver en lägenhet i London av en okänd moster, men det kommer med ett villkor: de måste bo i den under ett helt år. De har alltid gjort allt tillsammans, så ett äventyr i Storbritannien låter inte helt fel. I huset bor en trevlig korsordsskapare vars tvångssyndrom hindrar honom från att lämna lägenheten och i våningen under bor mosterns mystiske älskare. Men det verkar inte som om flickorna är ensamma i lägenheten. Deras döda moster verkar varken vilja lämna lägenheten eller flickornas liv i fred.

Jag börjar tänka på Audrey Niffenegger som ett säkert kort. Inte för att hon är en av mina favoritförfattare, men hon lyckas alltid leverera en intressant historia och så även med Själens osaliga längtan. Vad händer med personer som blir spöken? Kan de kommunicera? Lämna platsen som de har dött på? Liksom hur hon utforskade regler för tidsresande i sin debutroman, utforskar Niffenegger regler och begränsningar för hur en hemsökelse fungerar.

I populärkulturen är tvillingar ett ämne som märkbart fascinerar och gärna tillskrivs de smått övernaturliga egenskaper, såsom att de kan läsa varandras tankar eller veta var den andra befinner sig. Själens osaliga längtan skildrar tvillingrelationen på liknande vis, men samtidigt att de båda flickorna är olika. Valentina är den som ses som den svaga med alla sina hälsoproblem, men hon är också den som vill frigöra sig och stå på sina egna ben. Julia, som ses som den starka, är i närmast beroende av henne och definierar sig själv helt utifrån rollen som hennes beskyddare.

Ibland tycker jag att Själens osaliga längtan har vissa likheter med Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam. Liksom i den franska romanen samlas ett gäng udda karaktärer och skapar en gemenskap som riktigt värmer i kroppen. Att se dem finna styrka att växa i varandra är underbart.

Trots att jag inledningsvis dras med i Själens osaliga längtan, så upplever jag att den kollapsar fram emot slutet. Det kan bero på att en karaktär helt plötsligt börjar beskrivas som att hen är självmordsbenägen, utan att jag upplever att hon har uppvisat några tecken på det tidigare. Just att hen tillskrivs att alltid ha haft suicidala tendenser hela tiden kändes som en efterhandskonstruktion. Jag fick i alla fall inte rätsida på det, utan det skapade dissonans.

I Själens osaliga längtan levererar Audrey Niffenegger en intressant berättelse om spöken och systrar.

betyg4

Andra som har bloggat om Själens osaliga längtan

BokhoraBoktoka; dagensbok.com; Eli läser och skriverFiktiviteterhyllan; och dagarna gårSchitzo-Cookie’s bokblogg; Vargnatts bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger

  1. Bam skriver:

    Det låter som en intressant berättelse, och jag tycker att det verkar bra att tvillingarnas relation är ”mer” än den typiska tvillingbilden – det är jag lite trött på.

  2. Boklysten skriver:

    Blir lite nyfiken på den boken!

  3. Det låter som en himla mysig bok 🙂

  4. Pingback: Månadsrapport: Juli 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.