Sju dagar med familjen av Francesca Hornak

Omslagsbild Sju dagar med familjen av Francesca Hornak

Författare: Francesca Hornak
Originaltitel: Seven Days of Us
Översättare: Birgitta W. Augustsson
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
Antal sidor: 405 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Julen närmar sig. För första gången på länge är hela familjen Birch samlad i det gamla huset i Norfolk. Den äldsta dottern, Olivia, har nyligen kommit hem från en resa där hon jobbat som hjälparbetare vid utbrottet av en viruspandemi i Liberia. Nu måste hon och familjen sitta isolerade i karantän i en vecka. Två föräldrar och två vuxna döttrar, alla med sina hemligheter som de tvingas konfrontera under veckans lopp. Mitt i röran dyker en oväntad gäst upp som ställer allt på sin spets.

Att läsa Francesca Hornaks Sju dagar med familjen under en pågående global pandemi är en intressant upplevelse. Främst för att den gör den grundläggande premissen så fruktansvärt osannolik. Bokens Haagvirus beskrivs som oerhört smittsamt, även om det huvudsakligen smittas genom utbyte av kroppsvätskor (misstänker ganska starkt att det nog skulle kvalificera som droppsmitta, det med), med hög dödlighet. Varför låter man då läkare som har behandlat patienter i den drabbade regionen, vandra genom en flygplats utan munskydd eller skyddsutrustning? Om Haagviruset inte leder till symtom förrän inom några dagar och är som mest smittsam under denna tid, varför låter man dem resa hem till sina familjer utan att de sitter i karantän först?

Det märks att Hornak inte har lagt så mycket krut på att skapa ett realistiskt virus. Istället är premissen i Sju dagar med familjen till för att skapa en sluten miljö, ett kammardrama, där familjens hemligheter kan bubbla upp till ytan. Det är en familj som inte kommunicerar särskilt väl och som lever i enlighet med sina traditioner. Instängdheten kommer tvinga en hel del saker att komma fram i ljuset.

Dessvärre känns familjen Birch väldigt endimensionella. Ingen karaktär i Sju dagar med familjen känns särskilt djup, vilket gör det svårt att bry sig om vad som händer med dem. Kanske är det för romanen till viss mån ska vara humoristisk som gör dem så ytliga. Jag tycker däremot om greppet med att alla i familjen får komma till tals, vilket gör att man ändå i viss mån lär känna dem. Slutet blir lite väl sockersött, trots ett chockerande besked, men ger ett visst mån av hopp för att det ska ordna sig för dem.

Sju dagar med familjen blev lite av en besvikelse med endimensionella karaktärer och en premiss som i dagens läge känns fullständigt osannolik.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Sju dagar med familjen av Francesca Hornak

  1. Pingback: Månadsrapport: December 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

  2. Pingback: En utvärdering av bokrean 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.