Skäl att fortsätta leva av Matt Haig

Skäl att fortsätta leva av Matt Haig

Författare: Matt Haig
Originaltitel: Reasons to Stay Alive
Översättare: Karin Andrae
Förlag: Massolit (2015)
Antal sidor: 224 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När Matt Haig var 24 år drabbades han av en svår depression med ångest och självmordstankar. I denna bok beskriver han hur han tog sig igenom krisen och återvände till livet igen. Genom att berätta om sina egna erfarenheter och vad som gav honom livslusten tillbaka, vill Matt Haig ge inspiration och hopp till alla som kämpar mot mörkret.

Skäl att fortsätta leva är en bok som är svår att genrebestämma. Den är lika delar självbiografi och självhjälpsbok, praktisk såväl som filosofisk. I sin ansats är den på många gånger en tydlig föregångare till Matt Haigs senare bok, The Comfort Book.

Men Skäl att fortsätta leva är mindre slipad och genomarbetad än den bok som kommer efteråt. Kanske för att den växlar tämligen klumpigt mellan de självbiografiska inslagen, Matt Haigs beskrivningar av vad som har hjälpt honom, fakta kring depression/ångest/självmord och dialoger mellan sitt dåtida och framtida jag. Det finns mycket tröst och hjälp att få även här, men The Comfort Book är betydligt mer mogen och genomarbetad.

En sak som hände med Matt Haig var att han under sin depression blev väldigt känslig mot mediciner. Han avstod från att ta det mesta, inklusive paracetamol. I Skäl att fortsätta leva beskriver han sig själv som inte anti-medicin, men lite hur antidepressiva mediciner blir en enkel kur mot ett komplicerat fenomen. Personligen har jag tagit antidepressiva av och till sedan 2014, och nu regelbundet sedan 2017. Jag är kritisk till hur läkare hanterar utskrivningen av antidepressiva. Den information jag citerar nu kommer från diskussionen med professor Gerhard Andersen i en kurs i avancerad klinisk psykologi: antidepressiva hjälper främst de med måttligt svår till svår depression. Insättningsfasen är riskabel i och med att det tar tid för kroppen att ta till sig de verksamma substanserna. Risken är att patienten istället mår ännu sämre under en period. Antidepressiv medicinering bör helst förskrivas i samband med någon form av samtalsterapi.

En annan sak som sällan diskuteras i samband med antidepressiv medicinering är utsättningssymptom. Här tar jag till en personlig anekdot: en gång glömde jag att förnya mitt recept på mina antidepressiva. Så jag knallade bort till apoteket för att hämta ut mer när de tog slut och hade inget recept. Min vårdcentral dröjde några dagar med att förnya receptet på grund av att min ordinarie läkare var sjuk. De utsättningssymptom jag hade under dessa dagar var fruktansvärda. Huvudvärk, yrsel, hjärtklappning. Och försvann på ett par timmar när jag väl fick min medicin igen. Läkare är alldeles för dåligt insatta i vad det är de faktiskt skriver ut, när det hjälper och hur svårt det kan vara att sluta.

Denna parentes åt sidan, så är Skäl att fortsätta leva helt klart värd att läsas. Både för den som själv lider av depression, men också den som vill försöka förstå.

Betyg 3: Gillade den.

Passar in under punkten ”en bok om ett samhällsproblem” i Selma Stories läsutmaning 2023. Psykisk ohälsa är en av de största sjukskrivningsorsakerna i Sverige.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.