Skuggan av Helen Ekeroth

Författare: Helen Ekeroth
Serie: Drakberidaren, #1
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
Antal sidor: 352 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Tolvåriga Nuwas mamma är död. När hon hittar mammans loggbok, upptäcker hon till sin förvåning att mamman var drakberidare i det förflutna. Men ingen förklaring om varför hon plötsligt slutade. Det får Nuwa att söka till kejsarens beridarskola för unga flickor, en elitskola med hög konkurrens om att bli krigare i kejsarens styrka. Allt visar sig vara mycket svårare än Nuwa har trott. Både att tämja en drake med hjälp av silverbjällror och magi, men också att ta reda på sin mammas hemligheter. Samtidigt dras hon in i en hemlig motståndsrörelse på skolan, något som är långt större än henne själv. Frågan är bara vem som kan lita på vem.

Skuggan är Helen Ekeroths debutroman och den första delen i en fantasytrilogi. Hos mig dök den upp som en överraskning i början av april. Jag är, som bekant, förtjust i både fantasy och kanske särskilt i drakar, så det riktigt kliade i mig efter att få sätta igång att läsa.

När jag väl sjunker ned i boken finns det knappast något motstånd alls. Skuggan utspelar sig i en fantasyvärld inspirerad av asiatisk kultur och mytologi, där förfäder dyrkas och andar kan söka upp de levande. Invävt i berättelsen finns också ett spännande resonemang om hur historien skrivs av vinnaren och att det kanske inte är hela bilden av sanningen.

Tillsammans med en samling vältecknade karaktärer, och drakar, har jag oerhört kul medan jag läser denna spännande berättelse som kommer tilltala sin tilltänkta målgrupp. Jag bara vet att jag skulle ha älskat den när jag var i den åldern. Drakar, vänskap, magi – vad finns inte att älska? Det är ju också något särskilt med att Skuggan utspelar sig på en internatskola. Den avgränsade miljön skapar spänning och dramatik, och med hemligheter som brusar under ytan.

Skuggan är en lovande debut och jag ser fram emot att fortsätta följa Nuwas äventyr.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Skuggan av Helen Ekeroth

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Nytillskott i april 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Striden av Helen Ekeroth - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.