Something New: En tänkvärd och mysig film (Recension)

Something NewSomething New

Betyg: ☆☆☆
Regissör: Sanaa Hamri
Skådespelare: Sanaa Lathan, Simon Baker och Golden Brooks
Produktionsår: 2006
Längd: 99 minuter

Kenya McQueen är en framgångsrik revisor med höga krav både på sig själv och på sin omgivning. Främst förstås på drömmannen. Efter att ha blivit utmanad av sina väninnor att bli mer spontan, accepterar hon att gå ut på en blindträff med landskapsarkitekten Brian Kelly. Det blir inte riktigt som någon av dem har tänkt sig, men trots stora skillnader kan inte Kenya och Brian hjälpas att de dras till varandra.

Det är en väldigt söt film. Simon Baker och Sanaa Lathan har en enastående kemi, vilket gör det till ett nöje att betrakta dem bli kära på skärmen. Kemin gör att det här förhållandet känns äkta. Flera gånger var stämningen så intim att jag kände mig som en fönstertittare.

Det är en romantisk komedi, där komedin hamnar i bakgrunden och relationen hamnar i centrum. Till en början tänker Kenya bara att hon ska ha lite kul och slappna av, men snart blir det uppenbart att hennes känslor bara djupnar.

Men det är inte perfekt. Kenya är svart och Brian är vit, vilket skapar en del motsättningar. Hennes familj har svårt att förstå sig på och acceptera Brian. Vid ett tillfälle introducerar hennes bror en potentiell dejt, trots att Brian är närvarande. Detta tär på förhållandet. Brian och Kenya splittras på grund av hans ovillighet att diskutera rasfrågor. Vid det tillfället ville jag slå dem båda med något hårt över huvudet, därför Brian lyssnade inte på riktigt och Kenya förklarade inte ordentligt.

Something New är inte direkt ny, men det finns intressanta inslag. Den visar på de olika kulturella värderingar som uppstår hos en minoritetsgrupp och vad som händer när de möter den dominerande gruppen. Att tillhöra en förtryckt minoritetsgrupp är inget du kan stänga av. Förtrycket finns konstant där i varje liten sak hon gör. Varje gång Kenya möter en klient blir det en överraskad reaktion när det visar sig att hon verkligen är den de ska träffa. Hennes verklighet är skickligt berättad och förmedlad.

I slutändan var de flesta karaktärer trevliga, den tog den romantiska komedin i en ny riktning och jag kände mig glad när jag stängde av tv:n. En trevlig upplevelse, med andra ord.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Something New: En tänkvärd och mysig film (Recension)

  1. Chicken skriver:

    Åh simon baker är så snygg i den här filmen.
    för att vara en romentisk komedi så behandlar den ”race issues” på ett ganska nyanserad sätt. jag blev ganska förvånad att den inte var dålig när jag såg den. ^^

  2. Emma skriver:

    Den gick på TV igår så jag fick en chans att se hela filmen. Har tidigare sett delar av den. Precis som du tycker jag att den är förvånansvärt bra och tar upp minoritetsfrågan på ett bra sätt. Kenya är ju så stel ibland så jag skämdes 🙂 Men det tyder ju på en genomtänkt film tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.