Split

Omslagsbild Split

Regissör: M. Night Shyamalan
Manus: M. Night Shyamalan
Skådespelare: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley, Haley Lu Richardson, Jessica Sula
Produktionsår: 2017
Längd: 117 minuter       

På grund av barndomstrauma lider Kevin Wendell Crumb av disassociativ personlighetsstörning. Hans betrodde psykolog, dr. Fletcher, har dokumenterat att han inte har mindre än tjugotre skilda personligheter. De andra personligheterna ryktar dock om en tjugofjärde, oerhört skrämmande personlighet som fortfarande ligger begravd långt in i Kevins medvetande. En dag kommer den att materialiseras och överta alla andra personligheter. Hans mörka tankar får honom att föra bort tre tonårsflickor, bland annat den driftiga och observanta Casey. När väggarna mellan Kevins olika personligheter börja knaka i fogarna inleds en kamp för överlevnad hos alla de som finns inom honom. En kamp som snart också innefattar de som finns runt honom.

Jag hade inte speciellt höga förväntningar på Split, vilket gör att jag får en oerhört positiv överraskning. Filmen inger en krypande obehaglig känsla och ett mysterium, som jag som tittare försöker lösa hela tiden. Vad är det som har drivit personligheterna till att kidnappa de tre flickorna? Isolerade i det mörka rummet kan flickorna inte anat än spekulera, och vi med dem, kring vad som är deras öde. Anya Taylor-Joy spelar Casey, en traumatiserad flicka som observant lägger märke till detaljer i omgivningen som de andra två missar.

James McAvoy är dock den som lyser i Split då han visar upp en mångsidig talang när han gestaltar nio av de tjugotre, eller snarare tjugofyra, personligheter som intar Kevins kropp. Den ena personligheten är obehagligare än den andra. Och det är väl en del av det som gör att jag tycker mycket om Split (trots att dess skildring av psykisk ohälsa är problematisk och potentiellt stigmatisering): mänskligheten i Kevin, vars personligheter en gång skapades för att skydda honom men som nu trycker ned honom och förvägrar honom hans stund i ljuset.

Split är en obehaglig, lite långsam thriller, som ändå håller hela vägen från början till slut. Nu är jag oerhört taggad på den film som ska knyta samman denna trilogi.

Andra delar i serien

Unbreakable (recension)

Split

Glass

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Split

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Monika skriver:

    Så lustigt, jag har skrivit om Glass i dag 🙂 Jag blev också positivt överraskad av Split, hade inte alls förväntat mig den typen av film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.