Författare: Fredrik Steen Illustratör: Linus Nilsson Förlag: Ica bokförlag (2012) Antal sidor: 224 sidor Recensionsexemplar: Nej. Slut hos förlaget.
Fredrik Steen är känd från tv som Hundcoachen, ett program som han en gång var programledare för. Numera känns han nog mest igen från när han gästar TV4:s nyhetsmorgon och programmet Mitt liv som valp. I Stora hundboken har han samlat en stor del av sin kunskap kring hund, bland annat vad du bör tänka på innan du skaffar valp och hur du får den första tiden att bli så bra som möjligt. Detta blandas med konkreta övningar och strategier för att få bort några av de vanligaste problembeteendena.
Jag följer Fredrik Steens blogg sedan några år tillbaka och tycker ofta att han har mycket vettigt att säga på ämnet hund. Så när Stora hundboken dök upp på bokrean kändes det som en självklarhet att den skulle inlemmas i mitt bibliotek.
Stora hundboken är en kompetent grundbok när det gäller till hundhantering. Den inleds lite klassiskt med ett avsnitt om raser (med den vettiga kommentaren att inte stirra sig för blind på rasen, då det ofta är större skillnader mellan individer inom rasen än mellan olika raser) för att övergå i råd kring praktiskt hundägande. Sedan avhandlas olika typer av tävlingar som finns för hund och hur du kan arbeta med flera vanliga problembeteenden. Detta sista avsnitt är det som jag upplever som mest givande.
Överlag är Stora hundboken pedagogiskt upplagd, men ibland kan jag sakna en ren konkret beskrivning av hur en ska gå till väga. Det är lite samma känsla som jag får när jag läser Steens bok. För honom är det så självklart hur en bör går till väga att det inte riktigt når fram till läsaren. Istället känns det vagt och svårt att själv genomföra. (Ett problem som Steen själv är medveten om.)
Det märks också att Stora hundboken har några år på nacken. Den innehåller flera metoder som jag inte tror att Steen skulle ställa sig bakom idag. Tydligast blir kanske när jag i boken läser om hur en ska använda sprayflaska för att orsaka ett milt obehag hos hunden när jag bara dagarna innan har läst ett blogginlägg av författaren om hur han anser att detta är en hård metod och att han aldrig kommer att rekommendera den. Det visar på hur metoder utvecklas och förfinas. Även att det är viktigt att hänga med i den forskning som sker och som gör att vi kan förstå våra fyrbenta vänner bättre.
Stora hundboken är en riktigt bra grundbok, men kanske inte fullt lika tydlig som jag skulle önska.
Pingback: Månadsrapport: Juni 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson