Supernatural: The Anime

Supernatural: The Anime

Skapare: Erik Kripke
Skådespelare: Yûya Uchida, Hiroki Touchi
Produktionsår: 2011
Antal avsnitt: 22
Längd: 479 minuter

Bröderna Sam och Dean Winchester reser USA runt och bekämpar spöken, demoner och vampyrer. Allt det där som döljer sig i mörkret, men som vanliga människor inte känner till. Samtidigt som de räddar människor, försöker de hitta sin pappa John. Han har försvunnit spårlöst. De behöver hans hjälp för att spåra upp den demon som dödade deras mamma och som nu tagit livet av Sams flickvän Jessica. Kanske kan de tillsammans stoppa demonen och få hämnd för alla de har förlorat.

Det producerades en enda säsong av Supernatural: The Anime, som bör förstås som ett parallellt universum till den serie som så många människor har kommit att älska. Här återberättas en hel del avsnitt från huvudseriens tidiga säsonger, vilket blir lite sisådär med tanke på att varje avsnitt bara är dryga tjugo minuter. Det blir komprimerat och konstigt. Bättre är då seriens originalavsnitt, även om de ofta motsäger seriens etablerade mytologi.

Supernatural: The Anime är rätt snyggt animerad, med en teckningsstil som är typisk för skräckgenren. Det blir mycket sprutande blod och avslitna kroppsdelar, kanske i högre grad än vad serien som inspirerade den har. Om man tyckte att kvinnoporträtten i Supernatural var dåliga kommer man nog svimma av här. De flesta kvinnor vi ser i serien är tämligen sexualiserade och hjälplösa.

Ursprungligen gjorde jag ett försöka att se Supernatural: The Anime på engelska, eftersom Jared Padelecki gör Sams röst. Dessvärre stämmer då inte textningen så väl överens med vad som sägs, vilket bara blir irriterande. Efter några avsnitt byter jag till japanskt tal, vilket gör upplevelsen så mycket behagligare. Det gör det också lättare att se Supernatural: The Anime som något eget istället för att hela tiden jämföra med den serie som har inspirerat den.

Supernatural: The Anime skulle jag nog aldrig ha sett om det inte vore för en enorm abstinens från huvudserien. Men det är en rätt bra animeserie, om man ser den som något eget.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.