Sydafrikanskt vin av Emil Boss

sydafrikanskt vin

Författare: Emil Boss
Förlag: Federativs förlag (2019)
Antal sidor: 231 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget.

Sydafrikanskt vin är populärt bland svenska konsumenter. Kanske med all rätta eftersom den sydafrikanska vinvärlden just nu genomgår en spännande stilmässig utveckling. Den nya generationen av unga vinmakare håller på att revolutionera hantverket. Sydafrikas bästa viner tävlar med de allra främsta i världen. Hur produceras dock egentligen vinet? Hur lever människorna som tillverkar det? Författaren Emil Boss låter oss följa med på en annorlunda resa i Sydafrikas vindistrikt.

Hur gör man en nykterist riktigt överraskad? Man skickar en bok om vin till henne! När jag fick hem Sydafrikanskt vin i posten oombett var det väldigt nära att Emil Boss bok fick vandra vidare till någon annan utan att jag ens läste den, men jag gav den en chans. Till en början går jag förstås vilse i olika typer av vin, druvor och vindistrikt som jag aldrig hört talas om eller haft intresse av att känna till.

Men Sydafrikanskt vin är egentligen inte en bok så mycket om vin i sig, som om vad som krävs för att producera det billiga vin som svenska konsumenter gladligen dricker. Om de orimliga levnadsvillkor som lantarbetarna utsätts för i form av undermåliga och ofta hälsovådliga bostäder, samt löner som knappast går att leva på. Om arvet från slaveri och apartheid, och hur situationen egentligen inte ser särskilt annorlunda ut för de allra fattigaste och mest utsatta.

Sydafrikanskt vin är också en känga till det etiska arbete som utförs av diverse organisationer. De föranmälda inspektioner som görs av bland annat Systembolaget innebär ju att landägaren kan plocka fram skyddsutrustning som vanligtvis inte används och städa undan de mest horribla villkor.

Texten i Sydafrikanskt vin har dock en tendens att bli alltför upprepande. Budskapet ska riktigt hamras in: bojkotta inte sydafrikanskt vin, för det vill inte lantarbetarna just nu. Systembolaget måste höja priset på vinerna för att situationen ska bli hållbar och ställa större krav på ägarna till vinodlingarna. Idag finns en alltför stor tilltro till konsumentmakt, enligt Emil Boss, men det här är egentligen en fråga som enligt honom bäst löses med solidaritetsarbete. Det är de sydafrikanskt lantarbetarna som äger frågan så svenska konsumenter måste vara lyhörda efter deras önskemål.

För mig som har noll kunskap om eller intresse av vin erbjöd Sydafrikanskt vin ändå spännande läsning, varvat med fantastiskt bilder.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.