Tematrio: If time is a river, we shall all meet death by water.

Ny tematrio hos Lyran. Denna vecka skriver hon: Berätta om tre böcker som utspelar sig vid vatten!

Kyssa sammet av Sarah Waters
Nancy är en ostronflicka, som växer upp i en sömnig småstad på kusten. Hon förälskar sig handlöst i music hall-artisten Kitty Butler, som beskriver doften kring Nancys händer som den av en sjöjungfrus. Nancy lämnar kusten för London, där hon blir Kittys partner i alla avseenden. Men lycka varar inte för evigt och Nancy faller till botten av samhällsskiktet. Sakta arbetar hon sig upp.

Det här är nog min favorit av Waters (eller ja, jag vet inte – The Night Watch är en stor favorit den också). Jag trodde inte jag skulle tycka om den, då jag tidigare har föredragit hennes mindre populära böcker (The Night Watch och The Little Stranger), men blev riktigt överraskad. Jag kunde inte lägga den ifrån mig när jag väl hade börjat läsa.

Black Rain av Masuji Ibuse
Efter bombningen av Hiroshima försöker Shizuma Shigematsu hitta en fästman åt sin niece Yasuko. Detta är något som försvåras av ryktena av att Yasuko ska ha varit i Hiroshima under bombningen och nu är strålningssjuk. Shizuma tar sin tillflykt till sina dagböcker för att reda ut vad som faktiskt hände i dagarna kring bombningen av Hiroshima. Det visar sig att Yasuko fångades under det svarta regnet som föll efter bombningen.

När jag gick i högstadiet fick vi se en dokumentär från Hiroshima och om det svarta regnet. Folket såg det som ett tecken på att allt var över och stod under det och drack av det. Det var ju ingen som visste att det var farligt. Den här boken är inte sentimental på det sätt som man kunde vänta sig. Den berättar i närmast sakligt hur det kunde vara åren efter bombningarna och hur folket levde. I Japan räknas det som en riktig klassiker och det är en bok jag tycker är väl värd att läsas.

Vintergatan går genom magen av Jeanette Winterson
En man och hans fru inleder separata affärer med samma kvinna. Älskarinnan och mannen är fysiker och detta är en kärleksaffär till fysiken som ämne. Frun är författare och drömmare. Allting kommer till sin spets när de alla tre ska ge sig ut och segla, men älskarinnan kommer inte av någon anledning med.

Winterson är en av mina favoritförfattare. Hon är suggestiv, surrealistisk och alltid lika drömmande vackert. Den här är en av mina stora favoriter av henne därför att den stilistiskt är en av hennes bästa och därför att alla karaktärer är lätta förstå sig på och känna något inför. Ett citat från boken (på engelska, eftersom jag inte hittar mitt ex): ”If time is a river, we shall all meet death by water.”

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tematrio: If time is a river, we shall all meet death by water.

 1. Lyrans Noblesser skriver:

  Kul associationer till vatten!

 2. Lena skriver:

  Inga boktitlar jag kände igen…får kolla upp dem lite närmare!

 3. Maria skriver:

  Kyssa sammet av Sarah Waters har jag läst. Den är väldigt bra. Men min favorit av Waters böcker är nog Ficktjuven.

 4. Fiberglasodin skriver:

  Har läst några av Sarah Waters böcker tidigare, men inte just denna som du tar upp. Men tycker hennes böcker brukar vara perfekta för sommarläsning!

  Winterson har jag läst Fyrväktaren av och gillade den, men har fortfarande inte kommit för mig att läsa hennes andra böcker.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har underligt nog mest läst Waters på vintern, men det känns som om de skulle bli bra till sommaren. Får väl försöka hitta Livstråden, den enda jag inte har läst, och läsa på stranden 🙂

   Fyrväktaren är underbar den också 🙂 Jag kan rekommendera Konst & Lögner, Vintergatan går genom magen och The Powerbook särskilt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.