Tematrio: På resande fot

Ny tematrio hos Lyran. Veckans tema löd: Äntligen dags för andra delen av semestern. Det blir inga längre resor i år, vi är ganska hemkära värmlänningar i vår familj. Men i romaner reser huvudpersonerna lite då och då, berätta därför om tre bra böcker som innehåller resor, gärna av lite mer äventyrlig art.

1. Kafka på stranden av Haruki Murakami
Kafka Tanamura rymmer hemifrån för att undvika att drabbas av en Oedipusförbannelse och för att hitta sin mamma och syster. Efter ett antal äventyr finner han en fristad i ett privat bibliotek som drivs av den kyliga fröken Saeki och betydligt varmare Oshima. Det är en typisk Murakami-bok – suggestiv, udda, humoristisk.

2. Shannaras önskesång av Terry Brooks
Syskonen Jair och Brin Ohmsford har medfödd alvmagi och kallar denna för önskesången. Detta är det som gör att syskonen är de enda som kan besegra de som använder den svarta magins bok Ildatch. Boken är en enda stor resa genom de fyra rikena till dit boken är, där Jair måste riskera mycket för att rädda sin syster. En av mina favoritböcker när jag var yngre och minns den som mycket spännande.

3. Harry Potter och Dödsrelikerna av J.K. Rowling
Harry, Hermione och Ron reser runt i Storbritannien för att hitta alla horrokruxerna (förlåt, jag har läst böckerna involverande horrokruxer på engelska och vet inte hur de valde att stava det i den svenska översättningen – jag har för mig att det var horrkcruxer istället för horcrux). Det här är min favorit av Harry Potter-böckerna och jag tyckte den var väldigt spännande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Tematrio: På resande fot

 1. blogg_bohemen skriver:

  Kafka på stranden är en fantastiskt bra bok! Gillar i och för sig allt jag läst av herr Murakami … 🙂

 2. Hoffafloffa skriver:

  Håller helt med föregående talare, Kafka på stranden är en fantastisk bok!

 3. Tänkte inte ens på att den HP är en resebok, men klart det är.

 4. Lena skriver:

  Inte läst npgon av dessa, Men Harry Potter har man så klart sett på film!

 5. Fiberglasodin skriver:

  Jag tänkte också köra helt på fantasyböcker först, men blandade lite ändå.

  Shannara böckerna tyckte jag också väldigt mycket om när jag var yngre. Men nu för tiden när jag läser något om dem så tycker jag att det klankas ned väldigt mycket på dem. Men jag gillade dem i alla fall.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade så svårt att komma på böcker om resor som inte var fantasy, så jag gav upp XD

   Ja, det klankas oförtjänt mycket på Shannaraböckerna. Jag upptäckte det i måndags när jag skrev inlägget och läste lite recensioner på dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.