Tematrio: Saker som är varma

TematrioJag slår två flugor i en smäll idag och låter även detta inlägg representera taggen #värme vad det gäller sommarlov med kulturkollo. I veckans tematrio uppmanas vi nämligen att berätta om tre böcker vars titel innehåller något som är varmt!

Jag ger dig solen av Jandy Nelson handlar om tvillingarna Noah och Jude, som är väldigt olika. Alla är vän med Jude, ingen är vän med Noah. Det de har gemensamt är kärleken till konsten, något som uppmuntras av mamman. Utspelar sig växelvis under sommaren de var fjorton och tre år senare, när allting har förändrats och inget är sig likt. En av de bästa böckerna jag läste förra året.

Eldfågeln av Annika Thor utspelar sig under 1400-talet, i Bergen. Mattias är en fjortonårig pojke som går i lära hos Hansan och där lär känna Simon, som vaktar hans rygg i det hårda klimatet som råder. Men Mattias kommer att svika Simon med katastrofala följder. En liten tunn, men stark, ungdomsbok som jag har läst väldigt många gånger och fortfarande tycker lika mycket om.

Harry Potter och den flammande bägaren av J. K. Rowling är en av mina favoritböcker i serien. Det är dags för Harrys fjärde år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, men det är oroligt i trollkarlsvärlden. Under världsmästerskapen i Quidditch orsakar gamla anhängare till Voldemort panik. Saker och ting blir inte bättre när det anordnas en trekamp mellan de främsta trolldomsskolorna och någon lägger Harrys namn i den flammande bägaren. Ett magiskt bindande kontrakt tvingar honom att delta.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tematrio: Saker som är varma

 1. Boklysten skriver:

  Den flammande bägaren är den enda jag läst av dina tre böcker.

 2. Monika skriver:

  Annika Thor har jag hört en del om och hon finns på min nyfiken-på lista 🙂

 3. Robert W skriver:

  Jag ger dig solen blir jag nyfiken på.

  ( Vad innebär det att vakta någons rygg? Är det svengelska? ;P )

 4. Marie Eggimann skriver:

  De böckerna har jag inte läst, har en annan bok av Annika Thor på min läsplatta.

 5. Lena skriver:

  Det var väl en varm och bra trio som jag dock inte läst en enda av.

 6. Sara Pepparkaka skriver:

  Annika Thors bok lägger jag på minnet både för egen räkning och för min snart-fjorton-åring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.