Tematrio: Titelblommor

Jag är inte någon måndagsmänniska, konstaterades det imorse när jag letade efter en skiva som var mitt framför ögonen på mig och när jag nästan snubblade nedför trappan. Måndagars enda räddande drag är att det där blir dags för tematrio hos Lyran och denna vecka löd frågan: Berätta om tre böcker med en (eller flera) blommor i titeln!

Jag hade tänkt göra ett tema på Kina igen, men jag kunde inte komma på en tredje bok med en blomma i titeln.

Röd Azalea av Anchee Min är en självbiografisk bok om hennes uppväxt i Kina. Den lär beröra ämnen såsom ideologi, kön och sexualitet. Det är en bok jag ännu inte har läst, men som jag ser fram emot att läsa i framtiden.

La Dame aux Camélias, eller Kameliadamen på svenska, av Alexandre Dumas fils är en bok jag läste ut nu i helgen. Det är en kärlekshistoria där en ung man vid namn Armand Duval förälskar sig i en av Paris mest firade kurtisaner: Marguerite Gautier. Hon överger sitt liv i Paris för att vara med honom, men de slits isär igen. Jag älskade filmen från 1936 med Greta Garbo i rollen som Marguerite och tyckte väldigt mycket om boken. Den har lysande dialog och jag tycker om de flesta av karaktärerna. Kan störa mig lite på att Dumas var tvungen att upphöja henne till helgonstatus i princip för att kunna skriva sympatiskt om henne.

Kejsarinnan Orkidé – den sista kejsarinnan av Kina av Anchee Min skrev jag rätt nyligen om. Det är en historisk roman som handlar om änkekejsarinnan Cixi i sina unga år. Detta är en av de mest utskällda personerna i kinesisk historia och Min är unik i det att hon skildrar henne i sympatisk dager. Stundtals lite udda, men väldigt bra och levandegör denna epok av Kinas historia på ett ypperligt sätt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tematrio: Titelblommor

 1. bokmal73 skriver:

  Har inte varken läst eller hört talas om någon av dessa titlar. Kameliadamen skulle nog kunna falla mig i smaken.

 2. Nilmas Bokhylla skriver:

  Hittade inte en enda på detta tema, tyvärr :/

 3. bloggbohemen skriver:

  Kejsarinnan Orkidé har jag också i hyllan. Gillade den!

 4. .Ebba skriver:

  Vilken kul idé! Vem var det som kom på det?

 5. Maria skriver:

  Har inte läst någon av dem men har sett Kameliadamen som film med Greta Garbo. Men det var så längesedan, jag minns inte vad jag tyckte om den, bortsett från att jag gillade Garbo.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag såg filmen förra året och tyckte väldigt mycket om den. Garbo är en av mina favoritskådespelare och det var främst hennes tolkning av Marguerite som fick mig att verkligen ta tag i att få tag på boken 🙂

 6. Lena skriver:

  här var det bara obekanta titlar. Kul med nya tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.