Tematrio: Titelmän

Måndag igen och helt slut efter en helg med att fira mammas födelsedag. Då var det tur att jag tyckte att veckans tematrio hos Lyrans Noblesser var lite lagom lätt: Berätta om tre romaner/noveller/texter med ett mansförnamn i titeln!

Jag är lite busig och kniper två direkt från vad jag läste förra månaden.

En man som heter Ove av Fredrik Backman handlar om en man som de flesta av oss förmodligen känner igen – vi har alla mött en Ove någon gång. Men den här vresige mannen charmar läsaren fort och i slutändan är det inte någon fråga om ifall Ove har nästlat sig in i hjärtat, utan han har en självklar plats där. Varmt och hjärtknipande. Jag vet inte vad jag förväntade mig av Backmans debut, men det här överträffade de förväntningar jag kunde ha haft.

The Song of Achilles av Madeline Miller är kärlekshistorien mellan Patroclus och Achilles, från de tidigare stadierna av puppy love till den mognare kärleken mellan dem under trojanska kriget. Miller har tagit dessa välkända karaktärer och gjort dem väldigt sympatiska. Efter att ha läst boken är jag lite förälskad i Patroclus, men även lite i Achilles (som var en karaktär jag avskydde i Iliaden).

Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King handlar om en flicka som tappar bort sin familj och går vilse i skogen. För att hålla modet uppe lyssnar hon på sin hjälte Tom Gordons matcher på sin walkman. Ruskigt och mycket spännande. Jag brukar rekommendera den här till de som inte är säkra på att de skulle tycka om vanlig Stephen King.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Tematrio: Titelmän

 1. mimmimarie skriver:

  Idel okända böcker för mig.

 2. bloggbohemen skriver:

  En man som heter Ove har jag också tänkt läsa i höst.

 3. Emma skriver:

  Jag har ju varit King-skeptiker men har blivit lite omvänd så kanske Flickan som älskade Tom Gordon skulle kunna vara något för mig.

 4. Lena skriver:

  Bara böcker som jag inte läst. Kul med nya boktips i alla fall!

 5. Monika skriver:

  Funderade på om jag skulle göra ett King-tema den här veckan också och då hade Flickan som älskade Tom Gordon fått vara med. Den är verkligen otäckt bra.

 6. Fiberglasodin skriver:

  The song of Achillies låter faktiskt lite intressant.

  Och Tom Gordon har jag hört talas om på någon annan blogg för ett tag sedan och den låter väldigt intressant den med.

 7. DEN Fredrik Backman? Han som bloggar om sin vardag? Isåfall vill jag verkligen läsa!

 8. Henrik Johansson skriver:

  Visste inte ens att Backman skrev böcker. Jag är inte överdrivet förtjust i hans krönikor, vi har väl inte samma humor eller nåt. Hur är boken i förhållande till krönikorna?

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Han debuterade i förra veckan 🙂 Jag följer ju hans blogg och jag kan ju säga att jag knappt förstår mig på krönikorna heller. Det känns inte som samma skribent. Boken är mer lik bloggen än krönikorna, därmed väldigt olik krönikorna, och den är både underhållande och gripande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.