The Ask and the Answer av Patrick Ness

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

The Ask and the Answer av Patrick Ness

Författare: Patrick Ness
Serie: Chaos Walking, #2
Förlag: Candlewick Press (2014)
Antal sidor: 553 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter en strapatsrik färd, har Todd och Viola äntligen nått fram till Haven. Men tryggheten väntar dem inte där. Istället står borgmästare Prentiss innanför dess portar, redo att välkomna dem till New Prentisstown. Där skiljs de snabb åt: Todd förs till fängelse, medan Viola hamnar i ett helandehus för att läka sina skador. Snart dras Viola in i den skoningslösa motståndsrörelsen Svaret, medan Todd möter omöjliga val när han tvingas delta i borgmästarens förtryckande nya regim.

Efter hur The Knife of Never Letting Go slutade, är det märkligt att jag inte kastade mig över The Ask and the Answer med en gång. Kanske var det tur. Därför att även om dessa böcker är lättlästa bladvändare, så väcker de en hel del tankar och funderingar.

The Ask and the Answer är en lite mer lågmäld, långsam bok än sin föregångare. Men det är en betydligt mörkare bok. Vad är det som gör en människa god? Vad kan få en person att frångå sina principer och ändå förbli sig själv? Går det att skylla på samhället när man begår fruktansvärda handlingar? Det hela målar upp en systematisk nedbrytning av ett samhälles normer genom att spela på rädsla och ge fördelar, briljant illustrerat genom den inre kamp som Todd för när han tvingas bli en del av regimens maskineri. Även Viola genomgår en inre kamp. Är det rätt att offra människoliv för att rädda den stora massan?

Det är inga lätta frågor som The Ask and the Answer väcker. Det är inga lätta svar som Patrick Ness levererar. Istället fortsätter detta världsbygge att vara komplext och väcker frågor kring feminism, folkmord, terrorism och krig. På många sätt är detta en bok som får en att ifrågasätta det mesta. Särskilt med hur skickligt gränsen mellan hjälte och skurk luckras upp, och var det är möjligt att sona sina brott.

Den här trilogin har varit en positiv överraskning och The Ask and the Answer fortsätter att leverera en stark berättelse.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

The Knife of Never Letting Go (recension)

The Ask and the Answer

Monsters of Men

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.