The Avengers: How do I love thee? Let me count the ways

The Avengers

The Avengers

Betyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Joss Whedon
Skådespelare: Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Samuel L. Jackson, Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Chris Evans, Chris Hemsworth
Produktionsår: 2012
Längd: 143 minuter

Finns till exempel hos Ginza eller CDON.

Handling

En oväntad fiende attackarer SHIELD och tar med sig en mäktig kraftkälla från deras inre domän. När de förlorar en av de sina, måste överste Nick Fury rekrytera en grupp anmärkningsvärda människor som kan stå emot det nya hotet och rädda världen från ett katastrofalt öde.

Kommentarer

Det här är en film jag länge har sett fram emot att se och som jag nu sett ett flertal gånger, men som jag haft väldigt svårt att skriva recension på. Varför? Jo, jag känner enbart för att tokhylla. Om jag fick följa mina första impulser skulle jag förmodligen skriva ett enda långt kärleksbrev till Black Widow, dyrka marken som Bruce Banner går på och återigen befästa att sina skitstövelattribut till trots så älskar jag faktiskt Tony Stark.

Det finns en del amerikanska recensenter som har kritiserat Black Widow genom att säga att hennes enda jobb i filmen är att vara snygg. Till dessa vill jag vända mig och säga: såg vi samma film? Den film jag såg hade nämligen Black Widow som en av de mest drivande krafterna i hela filmen. Inte nog att hon kan klå ett gäng skurkar när hon är fastbunden vid en stol, hon är den som hämtar Hulken. Hon är den som överlistar Loki och kommer underfund med hans plan. Hon är den som lyckas omprogrammera Hawkeye. Hon är den enda som kommer sig för att hoppa upp en Chitaurifarkost och tar ifrån Loki hans stav. Hon är den som stänger portalen. På vilket sätt är detta att bara stå där och se söt ut? Ledtråd: det är det inte.

När jag ska försöka komma på och motivera varför jag har sett filmen så många gånger och tycker att den är lika bra, går jag lite bet. Det är inte det att jag gillar handlingen i The Avengers så mycket. Konflikten tycker jag är lite tunn. Varför samarbetar Loki med Chitauri? Vad får han ut av det? Världsherravälde över jorden verkar ju inte så mycket att ha när han tycker att jorden och människor är patetiska. Jag skulle ha velat se hur detta samarbete kom till och varför.

Svaret ligger nog i karaktärerna och de rappa replikerna. Som jag tidigare har antytt, skulle jag gärna gå ned på knä och fria till Black Widow efter att Whedon har gett henne en liten makeover sedan hon var med i Iron Man 2. Nu kan hon slåss utan att behöva hålla still i fem sekunder för att svanka ryggen och slänga med håret, utan är en formidabel motståndare. Även Tony Stark synes som han har fått sig en förbättring och blivit ännu rappare i käften.

Men det är Mark Ruffalo som äger filmen i sin tolkning av Bruce Banner. På ett strålande sätt lyckas han ge Banner ett nervöst maner, som om han hela tiden är rädd för att explodera, och Banner framstår som obalanserad, men knivskarp i huvudet. Definitivt min favorittolkning av Hulken.

Detta är en karaktärsdriven film med kanske en aningen tunn konflikt, men med så många rappa repliker och strålande skådespelarinsatser att jag njöt av den ändå.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Avengers: How do I love thee? Let me count the ways

  1. The Avengers var riktigt bra, tycker jag. Långt över mina förväntningar.

  2. Pingback: Captain America: The Winter Soldier - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.