The Book of Numbers av Peter J. Bently

The Book of Numbers av Peter J. Bentley

Författare: Peter J. Bentley
Förlag: Cassell Illustrated (2008)
Antal sidor: 272 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

The Book of Numbers är en gedigen genomgång av matematikens historia. Den utforskar vår fascination med siffror från antiken till modern tid, där vi återfinner allt från Da Vinci-koden till Enigmakoden. Men också hur det är att leva i vår digitala värld. Peter J. Bentley undervisar i datavetenskap med ett särskilt fokus på evolutionär uträkning och digital biologi.

The Book of Numbers inhandlades på bokrean 2012, under den period när jag var som mest fascinerad av tv-serien Numb3rs. Det var ett impulsivt köp, där jag råkade glömma en viktig sak: även om jag på ett teoretiskt plan är fascinerad av matematik, så har min uppmärksamhet en tendens att fladdra raka vägen ut genom fönstret.

Men det måste ju sägas att det är något alldeles uppfriskande och underbart med en författare som går så totalt och engagerat upp i sitt ämne som Peter J. Bentley gör. Varje ord i The Book of Numbers är laddat med kärleken till och fascinationen över matematiken. Detta är en entusiasm som lätt sveper med sig läsaren in i matematikens fascinerande värld. Det finns intressanta anekdoter och hur viktig matematiken egentligen är för våra liv.

Däremot blir jag lite osams med The Book of Numbers fram emot slutet. Efter alla referenser och registret, kommer det en liten sida som heter ”Last but not least.” Bara placeringen antyder ju att det hela är en eftertanke när Bentley frågar var flickorna är. (Också, att använda ordet ”girls” istället för ”women” säger en hel del.) Det finns ett slags nedlåtande välvillighet i texten där han försöker förmå kvinnor att satsa på en karriär i matematiken; att bli den nästa Alberta istället för Albert. Och visst, matematiken är ett mansdominerat område. Men det har funnits en del kvinnliga, framstående matematiker ändå. Om vi nämner Antiken, varför inte diskutera Hypatia? Om vi ändå diskuterar Alan Turings bidrag till våra moderna datorer, varför inte Hedy Lamarrs bidrag till utvecklandet av Wi-Fi? Och om du reducerar Ada Lovelace arbete med Charles Babbage till att hon bara assisterade honom, då säger det faktiskt en hel del om din kvinnosyn.

Bortsett från detta frustrerande inslag, så var The Book of Numbers ett oväntat nöje ett läsa.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.