The Collected Poems of Oscar Wilde

Omslagsbild The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde, där The Collected Poems of Oscar Wilde ingår

Författare: Oscar Wilde
Förlag: Bounty Books (2014)
Antal sidor: 182 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jag gillar poesi och jag gillar Oscar Wilde. Därför har jag sett fram emot att läsa den del av min bok som innehåller The Collected Poems of Oscar Wilde. Dessvärre blir jag tämligen grymt besviken.

Kanske har min smak i poesi börjat gå åt det mer modernistiska hållet. The Collected Poems of Oscar Wilde är som, mycket äldre poesi, fylld med referenser till klassisk grekisk mytologi och leker med den för att skapa bilder och antydningar. Även för mig som är väl bevandrad i den grekiska mytologin blir det för mycket. Det känns som om jag sitter med en kod och ett ofullständigt chiffer. Jag kan inte knäcka den och förstår inte vad den vill säga.

Många av dikterna i The Collected Poems of Oscar Wilde är dessutom oerhört långa. De kan sträcka sig över tio sidor. Ofta snärjs jag in i de långa sjoken av text och glömmer bort början när jag kommer till mitten, glömmer bort mitten när jag kommer till slutet. Överlag så glider min hjärna över dikterna. Medan jag läser är jag absorberad i dem, men efter en stund har innehållet försvunnit. Språket är vackert, men dikterna talar inte till mig.

Med få undantag. I The Collected Poems of Oscar Wilde finns en del kortare dikter som jag faller för. En del reseskildringar, en del minnesdikter. Men den dikt jag tycker bäst om är paradoxalt nog en av hans längre och förmodligen hans mest kända: The Ballad of Reading Gaol. Skriven när han befann sig i exil, skildrar den en avrättning som skedde när han avtjänade sitt straff i fängelset i Reading men också villkoren för de övriga fångarna. Den är vacker och stämningsfull i all sin enkelhet. Jämfört med många av hans andra dikter är den mer avskalad, vilket är till dess fördel.

Även om The Collected Poems of Oscar Wilde blev en överraskande besvikelse, så finns det en hel del fina dikter här som jag kommer att återvända till.

Betyg 3: Gillade den.

Annat recenserat ur The Complete Illustrated Works of Oscar Wilde

The Picture of Dorian Gray (recension)

The Happy Prince and Other Tales (recension)

Lord Arthur Savile’s Crime and Other Stories (recension)

A House of Pomegranates (recension)

The Plays of Oscar Wilde (recension)

The Collected Poems of Oscar Wilde

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på The Collected Poems of Oscar Wilde

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.